Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΗΠΙΑ
Τα σπρώχνουν στην αγκαλιά ιδιωτών

Την ανάγκη δίχρονης προσχολικής αγωγής αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν για όλα τα παιδιά, αναδεικνύει περίτρανα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νηπιαγωγεία. Μετά την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας, χωρίς την εξασφάλιση υποδομών και προσωπικού ώστε όλα τα νήπια 4-6 ετών να μπορούν να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία, χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν μία τεράστια ταλαιπωρία αναζητώντας πού θα εγγράψουν τα παιδιά τους φέτος.

Ετσι τα προνήπια αποκλείονται ουσιαστικά από τα δημόσια νηπιαγωγεία και στέλνονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς επί πληρωμή, ενώ εκτός νηπιαγωγείου κινδυνεύουν να μείνουν - παρά την υποχρεωτικότητα - και νήπια τα οποία εκβιαστικά σπρώχνονται στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία καθώς, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη, αν δεν έχουν βεβαίωση φοίτησης σε νηπιαγωγείο δεν μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας επιλέγει να μη μιλά για το πρόβλημα. «Είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε 140.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα στα δημόσια υποχρεωτικά νηπιαγωγεία, όταν η κάθε σειρά παιδιών, αριθμεί περίπου 110.000 παιδιά. Επομένως, μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες», όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, επαναλαμβάνοντας τα περί διασφάλισης της ασφάλειας των μαθητών. «Εχουμε επίσης επιδείξει ευελιξία και διαλλακτικότητα στην έγκριση ιδιωτικών Νηπιαγωγείων, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στους όρους ασφάλειας των νηπίων», είπε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τις οικογένειες στους ιδιώτες.

Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη του πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι η πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς η ρύθμιση που καθιερώνει την υποχρεωτικότητα σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, στέλνει χιλιάδες οικογένειες να αυξήσουν τελικά τον τζίρο των ιδιωτών και μάλιστα για μια προσχολική αγωγή που καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ιδιαίτερες ανάγκες της νηπιακής ηλικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ