Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10174

ΑΣΚΗΣΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2008»
Σενάρια καταστολής του λαού και πραγματική πρόκληση

Εκτός από τα σενάρια αντιμετώπισης διαδηλωτών της άσκησης ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει πρόσκληση του διοικητή της 21ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας προς την Αστυνομία για συνδρομή ενάντια σε πραγματικούς διαδηλωτές.


ΣΕΛ.  3
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ «ΣΗΜΑ » ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Η προσπάθεια τρομοκράτησης θα πέσει στο κενό

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το «σήμα» της αστυνομίας, που χαρακτήριζε επικίνδυνα τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Ανακοινώσεις και από ΠΑΜΕ, ΕΕΔΥΕ.


ΣΕΛ.  13

ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ ΜΥΑΛΑ η Παιδεία της αγοράς

Αλέκα Παπαρήγα: Συνδέουμε το θέμα της Παιδείας με γενικότερη κοινωνική και πολιτική αλλαγή, παλεύοντας ταυτόχρονα να λυθούν τα σημερινά προβλήματα

  • Το πρόβλημα της Παιδείας είναι ότι αν και δημόσια, αδειάζει τις τσέπες των εργατικών, των λαϊκών οικογενειών, από την προσχολική αγωγή μέχρι και την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι το ουσιαστικό, αδειάζει το μυαλό των παιδιών, των νέων, με τα προγράμματα διδασκαλίας, με βιβλία που δε βοηθούν να αναπτυχθεί η κριτική σκέψη, με όλη την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Η Παιδεία έχει ενιαίο χαρακτήρα. Με τον «Καποδίστρια 2» θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση τη λειτουργία των σχολείων. Αυτό θα οδηγήσει σε σχολεία πολλών κατηγοριών, θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση και θα αυξηθεί η επιχορήγηση από τους επιχειρηματίες, θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, θα υποβαθμιστεί ο ρόλος του σχολείου και της Παιδείας.
  • Χρειάζεται συνολική αντίθεση με την πολιτική που κυριαρχεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνδέει την Παιδεία με την αγορά. Η Παιδεία πρέπει να είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγής και των κοινωνικών αναγκών. Αλλά επειδή η οικονομία είναι καπιταλιστική, η σύνδεση της Παιδείας με την αγορά, την καθιστά σήμερα ταξική, ανορθολογική και αντιεπιστημονική.

ΣΕΛ.  6  -  7


ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Απέλυσε καρκινοπαθή εργαζόμενη

ΣΕΛ.  21
ΔΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Απαιτεί πανεργατική απεργία για τα ΒΑΕ

ΣΕΛ.  19
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ... ανακάλυψαν την Αμερική

ΣΕΛ.  11
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

ΣΕΛ.  17
ΒΟΛΙΒΙΑ
Οξυνση σχέσεων με ΗΠΑ

ΣΕΛ.  17
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Συζήτησαν την επέκταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας»

ΣΕΛ.  3

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ