Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κατάργηση κάθε είδους ιδιοκτησίας σε βουνά - δάση - ακτές

Συζήτηση στη Βουλή με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Το σκάνδαλο με την παραχώρηση δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου απασχόλησε χτες τη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορομπηχτικού νομοσχεδίου όπου δεν έλειψαν οι αναφορές για την ηθική στην πολιτική.

Παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων περί ηθικής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ο χαρακτήρας κάθε πολιτικής πράξης ως ηθικής σχετίζεται με τις επιπτώσεις που αυτή έχει στα λαϊκά στρώματα, όπως είναι οι πολιτικές που προωθούν τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, παράλληλα με την επέκταση της φτώχειας στους πολλούς.

Σχετικά με το εν εξελίξει σκάνδαλο της παραχώρησης δημόσιας γης στη Μονή Βατοπεδίου υπογράμμισε ότι σκάνδαλο είναι η ιδιοκτησία δασών, ορεινών όγκων και ακτών από επιχειρηματίες και από την εκκλησία, εξαιρουμένων των χώρων λατρευτικής δράσης. Δεν πρόκειται μόνο για τη Μονή Βατοπεδίου, τόνισε, της οποίας η υπόθεση βγήκε τώρα στη δημοσιότητα μέσα από επιχειρηματικές κόντρες. Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι να καταργηθεί η κάθε είδους ιδιοκτησία σε βουνά, δάση και ακτές και να αποδοθούν άμεσα αυτές οι εκτάσεις στο Δημόσιο. Καταλήγοντας ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν έχει καμία αντίρρηση να διερευνηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από την αρχή της, αλλά και τη συνέχειά της μέχρι σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος ζήτησε να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα εξετάσει την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου από το 1995 μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι ευθύνες έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση υπέρ του Δημοσίου της έκτασης στη λίμνη Βιστωνίδα. Η θέση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτήρισε την ομιλία Αλαβάνου ως «εντυπωσιακή πολιτική διολίσθηση», που προσχωρεί στην παλιά αντίληψη του ΚΚΕ περί διμέτωπου αγώνα! Απέδωσε τη θέση του Α. Αλαβάνου στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν στείλει την υπόθεση της έκτασης της Βιστωνίδας στα δικαστήρια, αλλά στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ επέλεξαν την οδό της διοικητικής και όχι της δικαστικής ρύθμισης. Ζήτησε με άμεση νομοθετική ρύθμιση να ακυρωθούν οι συμβάσεις που έγιναν και στη συνέχεια εάν θέλει η Μονή Βατοπεδίου ας καταφύγει στα δικαστήρια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι η συμβολαιογράφος σύζυγος του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη εισέπραξε από ένα συμβόλαιο που έκανε με τη Μονή Βατοπεδίου 300.000 ευρώ.

Ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης το μόνο που έσπευσε να πει ήταν ότι το θέμα της Μονής Βατοπεδίου είναι στη Δικαιοσύνη και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθεί το Δημόσιο για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Ισχυρίστηκε δε ότι οι αρμόδιοι υφυπουργοί χειρίστηκαν το θέμα με βάση γνωμοδοτήσεις του νομικού συμβουλίου του κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις εντυπωσιασμού και κλίμα συμψηφισμού(2010-06-08 00:00:00.0)
Ζήτησε συναίνεση από όλη τη Βουλή σε θεσμικά μέτρα(2008-12-17 00:00:00.0)
Δικομματικό «πινγκ πονγκ» συμψηφισμού(2008-11-05 00:00:00.0)
Στον Καρούτσο ο φάκελος για το Βατοπέδι(2008-10-09 00:00:00.0)
Επιχειρεί να «ενταφιάσει» τις πολιτικές του ευθύνες(2008-09-24 00:00:00.0)
«Γαλάζιοι» τελώνες και «πράσινοι» φαρισαίοι(2008-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ