Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Συνομιλίες υπό αμερικανική πίεση

Ξεκινά σήμερα στη Νέα Υόρκη η τελευταία, πιθανότατα, προσπάθεια της απερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης να προωθήσει μια διευθέτηση της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μέσα από τις συνομιλίες που πραγματοποιούνται μέσω της διαμεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς.

Σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη κοινή συνάντηση Νίμιτς με Βασιλάκη, Ντιμιτρόφ και Πρότογκερ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθούν χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές.

Χτες, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση όπου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εν όψει της αναχώρησής της για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να μετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ το συντομότερο, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον ΜακΚόρμακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δυο ημέρες πριν τη συνάντηση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές των δυο χωρών στη Νέα Υόρκη. Ο Σον ΜακΚόρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν καταθέτουν προτεινόμενες λύσεις, αλλά προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες και τελικά εναπόκειται στα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Επανέλαβε ότι εδώ και αρκετό καιρό οι ΗΠΑ έχουν κάνει γνωστή την απόφασή τους σε ό,τι αφορά το όνομα, ενώ έχουν επίσης γνωστοποιήσει την υποστήριξή τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Είναι μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε από όλες τις χώρες στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, εκτός της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αυτό εξακολουθεί να αποτελεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί και το οποίο θα θέλαμε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία» ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία σε άλλο όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «η Μακεδονία είπε πως θέλει να αποκαλείται Μακεδονία. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Εάν η Μακεδονία πει στη διεθνή κοινότητα ότι θέλει να την αποκαλούν με ένα άλλο όνομα το οποίο θα έχει την πλήρη υποστήριξη της μακεδονικής κυβέρνησης και του μακεδονικού λαού, δεν είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνούσαμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ