Κουβέντα δεν κάνουν τα άλλα - πλην ΚΚΕ - κόμματα για την επιχειρούμενη χωρίς όρια διόγκωση του εκλογικού σώματος και τη νόθευση του αποτελέσματος
Νέα πρόταση αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την ψήφο των ομογενών, ανακοίνωσε ότι θα φέρει η κυβέρνηση, ύστερα από την προχτεσινή διακομματική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου απορρίφθηκε το σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε εκεί.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υπαναχώρηση σημειώνοντας: «Παρά τις υπαναχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα κάνει κι άλλη πρόταση μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κάποια στιγμή τις ευθύνες του».
Στις δηλώσεις ο Πρ. Παυλόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι η υποχρέωση έκδοσης εκτελεστικού νόμου για την ψήφο των ομογενών προβλέπεται από τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001. Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν προχώρησε όταν ήταν κυβέρνηση στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και σημείωσε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στην προχτεσινή συνάντηση συντάχθηκε με βάση τις απόψεις που είχαν καταθέσεις τα κόμματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των άλλων - πλην ΚΚΕ - κομμάτων στις δηλώσεις τους, μετά την προχτεσινή σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς, «ξέχασαν» να αναφερθούν στην αλλοίωση της εκλογικής θέλησης του λαού, που επιχειρείται με την τεχνική και χωρίς όρια διόγκωση του εκλογικού σώματος, καθώς και στη μη διασφάλιση της ισότιμης προβολής των απόψεων όλων των κομμάτων στις χώρες που ζουν οι ομογενείς και στη μη αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για την αδιάβλητη διενέργεια των εκλογών
Ετσι ο Αν. Λοβέρδος, που συμμετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή, ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε την πολιτική του βούληση «να διεκπεραιωθεί» η ρύθμιση του θέματος της ψήφου της ομογένειας, αλλά πρόσθεσε πως «δυστυχώς βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε ένα σχεδίασμα νόμου με πάρα πολλές ελλείψεις και με λανθασμένη χάραξη της ρύθμισης του θέματος».
Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, σημείωσε πως «εμείς είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, με την προϋπόθεση ότι η ψήφος αυτή δε θα διαχέεται στο σύνολο της Επικράτειας αλλά θα δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται με συγκεκριμένους βουλευτές», ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε τη λύπη του για τη «μη συμφωνία» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και σημείωσε: «Ελπίζουμε ότι η διαφωνία θα είναι πρόσκαιρη και να είναι και τα δύο κόμματα συνεπή στα όσα έχουν υποσχεθεί».