Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η προχτεσινή από κοινού ψήφιση, από κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, της κύρωσης του μνημονίου μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και αρχηγείου του ΝΑΤΟ περί ίδρυσης και λειτουργίας, στη Σούδα της Κρήτης, του ΝΑΤΟικού «Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ) αποτελεί μια ηχηρή υπενθύμιση ότι η στρατηγική ταύτιση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι παρούσα και αποτελεί τον κεντρικό άξονα της ασκούμενης πολιτικής. Οι κοκορομαχίες και οι δικομματικοί καυγάδες δεν αφορούν στην ουσία, όπως δεν αφορούν και στα λαϊκά προβλήματα, αλλά στην εκμετάλλευσή τους στα πλαίσια της διαπάλης για τη νομή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας, στην ένταση της επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί η λειτουργία αυτού του Κέντρου. Επίσης, είναι ένα χαστούκι στα όσα οι ίδιοι υποκριτικά λένε για το ρόλο του αστικού Κοινοβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Κέντρο βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, φέρνουν τώρα την επικύρωση στη Βουλή, δηλαδή νομιμοποίηση εκ των υστέρων. Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό Κέντρο είναι μέρος του πλέγματος ιμπεριαλιστικών λειτουργιών στην περιοχή και στόχο έχει σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων με νηοψίες επιφανείας, υποβρύχιες έρευνες αλλά και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών», ενώ είναι έτοιμο να αναλάβει και επιχειρησιακό ρόλο.

Η σημασία για τους ιμπεριαλιστές αλλά και οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό φαίνονται και από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο Κέντρο υπάγεται κατευθείαν στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Μαζί με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), που λειτουργεί στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας, αποτελούν την ελληνική προσφορά στον τομέα των Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αυτού του ΝΑΤΟικού Κέντρου ξεκίνησε το 2003 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και το 2005 η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε τη σύμβαση.

Αυτές οι επιλογές και οι προσανατολισμοί των ελληνικών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν τη διαχρονική στρατηγική της άρχουσας τάξης για τη θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η συνειδητή πρόσδεση της Ελλάδας, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άρμα, στόχο έχει τη συμμετοχή από καλύτερη θέση των επιχειρηματιών στη διεθνή αγορά. Είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αφού συνδέεται με την ακόρεστη αρπαχτικότητα του κεφαλαίου που φτάνει ως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συνδέεται άμεσα με τις επιδιώξεις της ντόπιας πλουτοκρατίας για αναβαθμισμένη συμμετοχή της στη διανομή της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Είναι αυτό που ονομάζουν «διεθνής θέση της χώρας» και «συμμετοχή στις διεθνείς εξελίξεις», «γεωστρατηγική αναβάθμιση», όπως η συμμετοχή της στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Μέση Ανατολή και η διατήρηση στρατού εκτός συνόρων.

Η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών πάνε μαζί με την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών. Είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα ο λαός πρέπει να διεκδικήσει την απεμπλοκή της χώρας από τις τυχοδιωκτικές ενέργειες, την κατάργηση των βάσεων, την επιστροφή του στρατού στη χώρα, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να απαντήσει συνολικά ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ