Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
Δυσκολεύονται να χειραγωγούν το λαό

Για το τι εξελίξεις βλέπει σε περίπτωση που κανένα απ' τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποσπάσει την αυτοδυναμία στις εκλογές, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Γιατί αυτά τα κόμματα έχουν προβλήματα; Κρίση το ΠΑΣΟΚ, αλλά και σοβαρά προβλήματα η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί αυτά να φαίνονται ότι εκδηλώνονται μέσα από αντιπαραθέσεις προσώπων ή μέσα από σκάνδαλα.

Εμείς δίνουμε την εξής εκτίμηση: Κατ' αρχήν η σοσιαλδημοκρατία έχει κρίση μεγάλη, γιατί ταυτίστηκε σε όλη την Ευρώπη με τα φιλελεύθερα κόμματα και αυτό δημιουργεί μια κρίση. Η ουσία πάντως των δυσκολιών που έχουν είναι ότι δεν μπορούν με την ίδια ευκολία που χειραγωγούσαν το λαό, να περνάνε με την ίδια ευκολία αυτή την πολιτική. Συναντάνε αντιστάσεις. Ακόμα και αν αποσπούν την ψήφο του λαού, δεν έχουν την εμπιστοσύνη του λαού.

Δυσκολεύονται επίσης, να χρησιμοποιήσουν εκείνους τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούσαν πριν 20 - 30 χρόνια για να καθησυχάζουν το λαό, για να ρουσφετολογούν ή να δημιουργούν ή να αμβλύνουν κάπως την οξύτητα των προβλημάτων. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία, γιατί σήμερα είμαστε σε μία διαφορετική φάση, απελευθέρωσης της αγοράς.

Παλιότερα τι έκανε το ΠΑΣΟΚ; Διεύρυνε τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση. Και έφερε, ας πούμε, μέσα στο κράτος, ας το πω έτσι, στον κρατικό μηχανισμό ένα μέρος του λαού που ήταν αποκλεισμένο.

Αυτό δημιούργησε σταθερή δουλειά. Σε ορισμένα πράγματα καλύτερες συνθήκες από τον ιδιωτικό τομέα και αυτό δημιουργούσε αυταπάτες. Είχε τη δυνατότητα να δώσει κάποιες αυξήσεις. Σήμερα, αυτά τα εργαλεία που είχαν οι κυβερνήσεις δεν τα έχουν, οι ίδιες οι κυβερνήσεις τα απαρνήθηκαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ως εκφραστές των συμφερόντων των μονοπωλίων, δεν μπορούν να παρέμβουν σήμερα.

Μπορούν να παρέμβουν σήμερα στις τιμές της ΔΕΗ; Τι κάνει ο κ. Φώλιας; Καλεί τους επιχειρηματίες και τους παρακαλεί να μην ανεβάσουν τις τιμές, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Δηλαδή, έχουν συμφωνήσει να μην μπορούν, για να το ξεκαθαρίσω. Το ίδιο συνέβαινε και με το ΠΑΣΟΚ, συμφωνίες κυρίων.

Επομένως, τα εργαλεία που είχε το σύστημα που ζούμε, να αμβλύνει τα προβλήματα ορισμένων κλάδων, ορισμένων τομέων, ορισμένων περιοχών και έτσι να ελέγχει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν τα έχει. Και αυτή η δυσκολία αντανακλάται μέσα στα κόμματα και στη διαμάχη των κομμάτων, αυτή είναι η ουσία.

Και το λέμε: Εχουμε την ενεργή παρέμβαση των βιομηχάνων, οι οποίοι τώρα παρεμβαίνουν πιο ενεργά, και των εφοπλιστών κλπ., στην πολιτική ζωή. Βλέπετε παίρνουν αποστάσεις, δεν είναι όπως παλιά που χάιδευαν το εκάστοτε κόμμα εξουσίας. Τώρα έχουν δύο κόμματα εξουσίας, τους κάνουν κριτική και στους δύο, προσπαθούν να τα πιέσουν να μην υποχωρήσουν προσωρινά σε κάποιες απαιτήσεις του λαϊκού κινήματος, να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Από τη μια μεριά, λοιπόν, έχουμε το λαό το δυσαρεστημένο, από την άλλη μεριά έχουμε τις ανάγκες του κεφαλαίου, άρα και τα δύο αυτά κόμματα έχουν δυσκολία. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης σου λέει έχουν ένα πιο εύκολο παιχνίδι. Οταν θα μπουν στην κυβέρνηση, αν μπουν σε μια τέτοια κυβέρνηση, θα έχουν τα αντίστοιχα προβλήματα, γιατί σε δύο βάρκες δεν μπορείς να πατάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόσα Μαθηματικά χωράνε στα νέα Προγράμματα Σπουδών;(2022-01-19 00:00:00.0)
Για τους αστικούς εκσυγχρονισμούς(2017-02-10 00:00:00.0)
Αποπροσανατολισμός και τρομοκράτηση του λαού(2011-03-31 00:00:00.0)
Δεν τους χαρίζουμε στο δικομματισμό(2004-01-23 00:00:00.0)
Σήμερα η συνάντηση με τους εκπροσώπους κομμάτων(1995-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ