Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι ιδιώτες...

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων επωφελούνται από την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας

Σε «φιλέτο» έχει αναδειχτεί η προσχολική αγωγή για τους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση μετά την καθιέρωση πέρσι της υποχρεωτικής μονοετούς προσχολικής αγωγής, αφού: Η ρύθμιση αυτή της κυβέρνησης, χωρίς την ταυτόχρονη εξασφάλιση των ανάλογων υποδομών και προσωπικού, ώστε όλα τα νήπια 4-6 ετών να φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία, έχει στρέψει τους γονείς αναγκαστικά στους ιδιώτες.

Καταρχήν «τρίβουν τα χέρια τους» οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών νηπιαγωγείων, που επωφελούνται από την πολιτική υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας που ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο στην προσχολική αγωγή.

Αξιώσεις όμως εγείρουν και οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών. «Πατώντας» στις πραγματικές ελλείψεις σε υποδομές στα δημόσια νηπιαγωγεία, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών εμφανίζουν σαν λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες σήμερα, την παράταση της δυνατότητάς τους να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών πέρσι... απόλαυσαν τη δυνατότητα που τους δόθηκε να διευρύνουν τα τμήματα νηπιαγωγείων τους για έναν χρόνο και τώρα, ζητούν να συνεχίσουν να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων χωρίς να πληρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις που θέτει το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνουμε ότι είναι διαφορετικές οι προϋποθέσεις αδειοδότησης ενός νηπιαγωγείου και διαφορετικές για έναν παιδικό - βρεφονηπιακό σταθμό, ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών.

Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, λοιπόν, ζητούν να συνεχίσουν να στοιβάζουν βρέφη και νήπια στους χώρους που έχουν, όχι μόνο για φύλαξη αλλά και για την προσχολική αγωγή που απαιτείται στο νηπιαγωγείο. Κάνουν λόγο για παράταση της σχετικής ρύθμισης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να πάρουν την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ιδιωτικού νηπιαγωγείου από το υπουργείο Παιδείας.

Σ' αυτό τους το παιχνίδι βάζουν μπροστά τους γονείς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς πληρώνουν την πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών, το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καταστεί ικανό να εγγράψει όλα τα παιδιά ηλικίας από 5 - 6 ετών που είναι 140.000 στα δημόσια νηπιαγωγεία, πρέπει να διώξει από τα νηπιαγωγεία όλα τα νήπια ηλικίας μεταξύ 4 και 5 ετών.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δοθούν άδειες στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, εμφανιζόμενο με όψιμο ενδιαφέρον για τα νήπια, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει φέρει τους γονείς σε αδιέξοδο. Μία πολιτική που, όπως γινόταν και από το ΠΑΣΟΚ, δίνει άφθονο έδαφος κερδοσκοπίας στους ιδιώτες στο χώρο της Παιδείας, αντί να προχωρήσει στην καθιέρωση αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν προσχολικής αγωγής, σύμφωνης με τις ανάγκες της νηπιακής ηλικίας, με τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ