Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Ολοκάθαρες οι δύο γραμμές αντιπαράθεσης
  • Αποφασισμένοι να προχωρήσουν την αντιλαϊκή επίθεση K. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις εκλογές
  • Στον αντίποδα, η ασυμβίβαστη στάση του ΚΚΕ εγγύηση για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων

Πλήθος αφορμών και «αποδείξεων», για να καταψηφίσουν τους εκπροσώπους της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής πρόσφερε η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, ενώ ξεκάθαρη πρόβαλε η ασυμβίβαστη στάση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Από τις τοποθετήσεις των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου φάνηκε καθαρά ότι είναι αποφασισμένοι να επιταχύνουν την αντιλαϊκή επίθεση αμέσως μετά τις εκλογές και η μεταξύ τους κόντρα αφορούσε μόνο στο ποιος θα καρπωθεί τη λεία της εξουσίας. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ να καλεί σε ανυπακοή και αντίσταση με όρους ενίσχυσης του λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα να χαράσσει εναλλακτική λύση, προς τη λαϊκή εξουσία.

Η ΓΓ της ΚΕ της ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα περιέγραψε με σαφήνεια τη ρεαλιστικότητα της πρότασης του Κόμματος: «Η πρότασή μας δεν μπορεί να περπατήσει εάν η κατάσταση στην Ελλάδα μείνει απείραχτη. Εάν έχουμε κυβερνητική εναλλαγή, έχουμε δύο κόμματα που εναλλάσσονται, έχουμε - ενδεχομένως - και πολλά κόμματα στην κυβέρνηση και ακολουθούν αυτή την πολιτική. Την πολιτική της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης και με τις σύγχρονες εκφράσεις που έχει, απελευθέρωση αγοράς, κεφαλαίων και τα λοιπά». Το ζήτημα, για το ΚΚΕ, όπως εξήγησε η Α. Παπαρήγα, τίθεται ως εξής: «Είναι ζήτημα πάλης, συσχετισμού δύναμης και διεξόδου. Σήμερα παλεύουμε για τη βελτίωση των μεροκάματων. Ο συσχετισμός δύναμης, δηλαδή, να χτυπήσει τα κέρδη. Να πουλάει την εργατική του δύναμη κάπως καλύτερα. Δεν μπορούν να υπάρχουν ριζικές ανατροπές. Ανάλογα, λοιπόν, με την πάλη και με τα αποτελέσματά της θα έχουμε βελτιώσεις, αλλά αυτό που λέμε ανατροπή δε γίνεται...».

Ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έστειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «κλείσιμο» της τηλεοπτικής αναμέτρησης απευθυνόμενη «σε εκείνους που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα και αναζητούν μια ασφάλεια στην εναλλακτική τους λύση, που θα τονώσει και θα δυναμώσει τη δράση». Είπε συγκεκριμένα: «Μας ξέρετε, δεν είμαστε άγνωστοι. Ξέρετε τις θέσεις μας. Δεν έχουμε μισόλογα. Δεν κρύβουμε θέσεις, και τις θέσεις μας για το σήμερα και τις θέσεις μας για το αύριο, την προοπτική του σοσιαλισμού, τη λαϊκή εξουσία. Δε λέμε άλλα τη Δευτέρα και άλλα την Τρίτη». Και συνέχισε: «Μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Διαθέτουμε σταθερή μαχητικότητα και αντέχουμε και έχουμε πείρα στις δυσκολίες. Ξέρετε, έτσι, μέχρι πού μπορείτε να πάτε με μας και πού μπορείτε να διαχωριστείτε και να κρατήσετε την αυτοτέλειά σας. Αλλωστε, η ψήφος δε σημαίνει προσχώρηση σε μια ιδεολογία σε ένα κόμμα. Στη συγκεκριμένη φάση είναι ψήφος θέσης κατά του δίδυμου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κατά της μοιρολατρίας και της λογικής των μονόδρομων, που σε οδηγούν να διαλέγεις ανάμεσα σε δύο ίδια κόμματα και να μην μπορείς να δεις ή να διαλέξεις ή να παλέψεις για τη διέξοδο που θέλεις». Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε για ένα πράγμα: «Οσο πιο ψηλά είναι το ΚΚΕ, τόσο λιγότερους πανηγυρισμούς θα κάνουμε το βράδυ των εκλογών. Θα πρυτανεύσει το δέος να τα καταφέρουμε, να εκφράσουμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν και διαφωνίες μαζί μας. Ενδεχομένως για πρώτη φορά κάνουν αυτή την απόπειρα».

Ταυτόχρονα, έθεσε και ένα άλλο ζήτημα: «Η πολιτική συμμαχιών που υπερασπίζεται το ΚΚΕ είναι πολιτική ανοιχτών θυρών, δεν είναι πολιτική του μικρόκοσμου και της προσωρινότητας. Οσο απεγκλωβίζονται ριζοσπαστικές δυνάμεις, τόσο θα προωθείται και η πολιτική συμμαχιών που δε θα περιορίζεται μόνο σε κάποια άμεσα κέρδη, αλλά θα κοιτάζει και προς το μέλλον».

Ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αν ξανακερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ενώ κατέφυγε στο εκβιαστικό δίλημμα «αυτοδυναμία ή νέες εκλογές». Ανατριχίλα προκάλεσε ο χαρακτηρισμός των φοιτητών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στο αντιδραστικό νόμο για τα ΑΕΙ ως «ταραξιών». Μετά την αντίδραση της Αλ. Παπαρήγα «αναδιπλώθηκε», λέγοντας ότι δεν εννοούσε τους φοιτητές αλλά τους κουκουλοφόρους.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τη σκανδαλολογία και τις αντιπολιτευτικές κορόνες για να πείσει ότι τάχα το ΠΑΣΟΚ έχει διαφορετική πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή πλειοδοτούσε στην «ανάγκη» των αντιδραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και την Οικονομία.

Απεγνωσμένες προσπάθειες να πείσει για την «αριστερή» πολιτική του έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ενώ προσπάθησε επίσης να «περάσει» σαν εκφραστής «των ταπεινών και καταφρονεμένων», δίχως ωστόσο να τα καταφέρει.

Από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης επιβεβαίωσε ότι είναι φορέας ξενοφοβικών, ρατσιστικών και αντιδραστικών αντιλήψεων, έτοιμος να συνεργαστεί για την υλοποίηση αντιδραστικών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ