Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση αναχαίτισης της λαϊκής δυσαρέσκειας

Να «αναχαιτίσει» την ψήφο δυσαρέσκειας και καταδίκης της πολιτικής της επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, ρίχνοντας στη μάχη όλα τα διαθέσιμα μέσα τις επόμενες δέκα μέρες.

Εκτός από το «ισχυρό χαρτί» (Κ. Καραμανλής), το κυβερνητικό επιτελείο επιστρατεύει από εκβιαστικά διλήμματα μέχρι τον μπαμπούλα της «ακυβερνησίας» και της «αστάθειας», προκειμένου να συγκρατήσει τις διαπιστωμένες και από τους δημοσκόπους του Μεγάρου Μαξίμου «διαρροές» από τη ΝΔ.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε πρώτος ο Κ. Καραμανλής, απευθύνοντας αγωνιώδη έκκληση προς τους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2004 να μη δώσουν τώρα «αρνητική ψήφο». Τα στελέχη της ΝΔ πήραν χτες τη σκυτάλη επισείοντας ξανά τον «κίνδυνο» της ακυβερνησίας και απειλώντας με νέες εκλογές σε περίπτωση που η ΝΔ δεν πάρει αυτοδυναμία! Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτη, ο οποίος αφού απέκλεισε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε (στον «9,84»): «Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι η ΝΔ θα έχει την αυτοδυναμία. Στην εντελώς απίθανη περίπτωση, θα ξαναγίνουν εκλογές». Συνεχίζοντας στο ίδιο «πνεύμα» υποστήριξε ότι «οι πολίτες δε θέλουν ακυβερνησία» και γι' αυτό «θα ψηφίσουν και θα στηρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή, την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να προχωρήσει η χώρα μπροστά». Για να στηρίξει την αισιοδοξία του επικαλέστηκε... τις δημοσκοπήσεις: «Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ, όπως φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από την απαγόρευση δημοσιοποιήσεώς τους, προηγείται σταθερά του ΠΑΣΟΚ». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι καταφεύγει στην πόλωση και την οξύτητα επειδή «βρίσκεται σε πολιτική αδυναμία», ενώ αντίθετα η ΝΔ «έχει έργο και επιχειρήματα».

Τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης έθεσε και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος επιχειρώντας να μεταφράσει το βαθύτερο νόημα της πρωθυπουργικής ρήσης για αρνητική ψήφο: «Τι θέλουμε για την επόμενη μέρα; Θέλουμε κυβέρνηση σταθερότητας; 'Η θέλουμε μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να προκύψει μέσα από συνεργασίες που δεν είναι καθόλου δεδομένες, άρα είναι πολύ πιθανό η χώρα να μπει σε μια παρατεταμένη περίοδο κυβερνητικής αβεβαιότητας», δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Γι' αυτό, συνέχισε, «όταν ο πρωθυπουργός μιλά για αρνητική ψήφο στην ουσία λέει πάνω από όλα, ανεξάρτητα από τι θα επιλέξετε, πρέπει -κατά την εκτίμησή του- να επιλέξετε σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που να έχει προοπτική τετραετίας».

«Καταλυτικό» για το «μάντρωμα» των ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη, υποστηρίζοντας ότι κάθε ψήφος που φεύγει από τη ΝΔ πηγαίνει στο ΠΑΣΟΚ! «Και αν υπάρχουν κάποιες ψήφοι διαμαρτυρίας στη ΝΔ και μπορεί να υπάρχουν γιατί δεν έγιναν όλα όπως τα θέλαμε και όπως τα περιμέναμε, δεν μπορούσαν να γίνουν δηλαδή, αν υπάρχουν τέτοιες ψήφοι πρέπει να σκεφτούν σωστά ότι η διαμαρτυρία δεν αρκεί», δήλωσε (στον «Φλας») και έσπευσε να γίνει πιο σαφής: «Κάθε ψήφος που φεύγει από τη ΝΔ και πηγαίνει σε άλλο κόμμα ουσιαστικά είναι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό ας το σκεφτούν εκείνοι που διαμαρτύρονται»!

Από την επιχείρηση εγκλωβισμού των λαϊκών στρωμάτων δε λείπουν βέβαια και οι ανέξοδες υποσχέσεις για αντιμετώπιση της φτώχειας... αμέσως μετά τις εκλογές: «Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει - και έχει ήδη παρουσιάσει - το μεγάλο πρόγραμμά της κατά της φτώχειας, που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά σε προεκλογική ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org