Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Από μέρα σε μέρα
Δεν ωφελείται η αγροτιά

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη της υπαίθρου σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών από τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ και του Δ' ΚΠΣ θα διαψευστούν για άλλη μια φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Παρόμοιες υποσχέσεις είχαν δώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στους μικρομεσαίους αγρότες με τα τρία ΚΠΣ που προηγήθηκαν, τα οποία όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά συνέβαλαν στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στη στασιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Μέσω των ΚΠΣ χρηματοδοτήθηκαν και με μεγάλα ποσά οι πρόωρες συντάξεις, η διάλυση αλιευτικών σκαφών και άλλα προγράμματα που επιτάχυναν και ταυτόχρονα εξωράιζαν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Οσα προγράμματα είχαν παραγωγικό σκοπό, όπως ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία μεταποιητικών βιομηχανιών, δόθηκαν στους εμποροβιομηχάνους και όχι στους συνεταιρισμούς, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσουν το εμπόριο και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και να επιβάλουν εξευτελιστικές τιμές στους αγρότες.

Τα ίδια αποτελέσματα θα έχει και το Δ' ΚΠΣ επειδή οι χρηματοδοτούμενες δραστηριότητες είναι οι ίδιες με αυτές των προηγούμενων ΚΠΣ. Διαφορές υπάρχουν στα ποσά χρηματοδότησης αυτών των δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι αρνητικές επειδή περισσότερα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ θα δοθούν στους κάθε είδους επιχειρηματίες και όχι στους μικρομεσαίους αγρότες. Κι αυτό θα γίνει ανεξάρτητα αν είναι ξανά κυβέρνηση η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Μια τέτοια κυβέρνηση θέλει η μικρομεσαία αγροτιά;..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτική «έγνοια» για τους αγρότες(18/11/2008)
Κανένα όφελος από την πολιτική της ΝΔ(10/6/2007)
Στο χορό της κοροϊδίας της αγροτιάς δήμαρχοι και νομάρχες(2/4/2006)
Μεγαλύτερη φτώχεια το 2005(21/11/2004)
Αντιαγροτικό σκηνικό(29/12/2002)
Το «ανέκδοτο» του Γ` ΚΠΣ(15/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org