Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν τους έπιασε ο πόνος για τις μανάδες

Την «ανέγερση κτιρίου για τη λειτουργία βρεφονηπιακού σταθμού στην πόλη της Καρδίτσας» ανακοίνωσε, χτες, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, κάνοντας λόγο για «υποστήριξη της ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα της εργαζόμενης γυναίκας». Βεβαίως, καλό είναι που γίνεται βρεφονηπιακός σταθμός. Αλλά καλό θα ήταν να υπήρχαν βρεφονηπιακοί σταθμοί τόσοι και τέτοιοι που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Ας θυμηθούμε απ' τη μια τις συνεχείς παρατηρήσεις που κάνουν τα επιτελεία της ΕΕ για την ανάγκη ν' αυξηθούν τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών κι απ' την άλλη το πόσο βίαια καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών (όσα έχουν μείνει όρθια ακόμα). Για να δούμε πως δεν τους έπιασε ξαφνικά κανένας πόνος για τους γονείς. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εξασφάλιση πολλών και φτηνών εργατικών χεριών. Να έχουν οι γυναίκες ένα χώρο για να «παρκάρουν» τα παιδιά τους για να μπορούν, σαν φτηνή, υποαπασχολούμενη και ημιαπασχολούμενη εργατική δύναμη, να συμβάλουν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο ίδιος «πόνος» έχει πιάσει και αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις που λένε ότι θα φτιάξουν παιδικούς σταθμούς για όσους δουλεύουν για λογαριασμό τους. Εξασφαλίζοντας έτσι και την ευγνωμοσύνη των εργαζομένων, με το να καλλιεργούν μια ατμόσφαιρα του τύπου «μια οικογένεια είμαστε όλοι».

Επειτα, γιατί δε λένε στους εργαζόμενους ότι όλα αυτά τα έργα θα λειτουργούν στη βάση «άμα πληρώνεις, παίρνεις, άμα δεν πληρώνεις, δεν παίρνεις»; Κι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ξανά διπλασιασμό των βρεφικών σταθμών μέσα σε 4 χρόνια, αλλά ...«ξεχνά» να διευκρινίσει αν και τι τροφεία θα επιβληθούν.

Αν ήθελαν αληθινή στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, θα φρόντιζαν για την προστασία και τη διεύρυνση δικαιωμάτων (όπως οι άδειες μητρότητας, τα μειωμένα ωράρια, κτλ.) που παραβιάζονται με την ανοχή και την ενθάρρυνση των γαλάζιων και πράσινων κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ