Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ 2007
Για την εμπορευματοποίηση της Υγείας

To ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συνένοχοι για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, για τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης και τη διάλυση της Πρόνοιας. Ορισμένα στοιχεία:

  • Η ΝΔ το διάστημα 1990 - 1993 θεσμοθέτησε τις πληρωμές στις επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε και επαύξησε αυτές τις πληρωμές και θέσπισε επιπλέον για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
  • Το ΠΑΣΟΚ με το Νόμο 2519/97 άρθρο 28 καθιέρωσε έσοδα για τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τα νοσήλια που θα εισπράττονται για υπηρεσίες που θα αγοράζονταν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με το Νόμο 2889/01 το ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε τη μετατροπή του 20% της δυναμικότητας των νοσοκομείων σε θέσεις Α' και Β' για να εισπράττονται ακριβότερα νοσήλια. Η κυβέρνηση της ΝΔ διατηρεί αυτές τις διατάξεις και προχωράει πιο πέρα, ψηφίζοντας το Νόμο 3293/2004 που αφορά την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, όπου εντάσσει σ' αυτή την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού.
  • Το ΠΑΣΟΚ την 1.1.2002 άρχισε να λειτουργεί τα ιδιωτικά ιατρεία το απόγευμα στα δημόσια νοσοκομεία με αμοιβές για επισκέψεις και μικροεπεμβάσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από 25 - 150 ευρώ. Η ΝΔ διατηρεί τη λειτουργία τους. Τον πρώτο ενάμιση χρόνο της λειτουργίας τους (μέχρι 31.6.2003) το χαράτσι που πλήρωσαν οι ασθενείς έφτασε τα 28 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέτει στις άμεσες προτεραιότητές της τις ΣΔΙΤ που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την κερδοφορία του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου, με την αύξηση των πληρωμών των ασθενών, τη μείωση των μέχρι σήμερα δωρεάν παροχών και ουσιαστικά την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Και το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει και προωθεί τις ΣΔΙΤ, δηλαδή τη διείσδυση σε βάθος και έκταση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο δημόσιο σύστημα, κάνοντας κριτική στη ΝΔ μόνο για τον τρόπο και τους όρους των Συμπράξεων.

Συνυπεύθυνοι είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για τις αντιδραστικές αλλαγές στην Πρόνοια. Το ΠΑΣΟΚ με τους Νόμους 2646/98 και 3106/03 άνοιξε το δρόμο στη συρρίκνωση, την υποβάθμιση, αλλά και την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Πρόνοιας, για να συνεχίσει η ΝΔ με το Νόμο 3229/05. Πλήγμα δέχτηκαν οι ανάπηροι και από μια σειρά αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2004 για τη μείωση των θεραπειών που είχαν δωρεάν κάλυψη, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή τους μέχρι και 50 φορές σε μια σειρά τεχνητά βοηθήματα και ιατρικές συσκευές άκρως αναγκαίες.

Το ΠΑΣΟΚ κατήργησε με το Ν. 2646/98 ακόμα και την έννοια της «πρόνοιας» και την αντικατέστησε με τον όρο «κοινωνική φροντίδα», για να συνεχίσει η ΝΔ τη μετονομασία σε «κοινωνική αλληλεγγύη». Διέλυσε τον ΕΟΠ και το ΠΙΚΠΑ. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με το ψευτοεπιχείρημα της «αποκέντρωσης», έβαλαν πλάτη στην εφαρμογή υγειονομικής και προνοιακής πολιτικής από τους ΟΤΑ. Πρωταγωνιστούν στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, με μοχλό την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στην προώθηση της πρόνοιας της «φιλανθρωπίας», της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, των χορηγών και των εθελοντών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ