Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα το διεκδικητικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα ξεδιπλώσει τη δράση του το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πήχης των διεκδικήσεων παραμένει σταθερά στο ύψος των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Το πλαίσιο πάλης παίρνει υπόψη του τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και ο οποίος καταλήγει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοεργοδοτών, τραπεζιτών, εφοπλιστών. Πλούτος που χρόνο με το χρόνο αυξάνει, ενώ μισθοί, συντάξεις, εργασιακά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα ακολουθούν αντίστροφη, φθίνουσα πορεία.

Τα αιτήματα που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικά. Τα 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, τα 56 ευρώ κατώτερο μεροκάματο και τα 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορούν να δοθούν σήμερα κιόλας στους εργαζόμενους, αφού τα λεφτά υπάρχουν και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Οι διεκδικήσεις είναι μέρος μόνο του τεράστιου πλούτου που δημιουργούν με τον ιδρώτα τους εκατομμύρια εργατοϋπάλληλοι σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και τον οποίο οικειοποιούνται οι εργοδότες.

Η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55 για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα και μια πενταετία λιγότερη για τα ΒΑΕ, είναι πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη, με δεδομένο το σημερινό επίπεδο της κοινωνικής - οικονομικής ανάπτυξης, την πρόοδο της τεχνολογίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα αιτήματα του ΠΑΜΕ. Το εμπόδιο που μπαίνει για την υλοποίησή τους είναι η πολιτική προστασίας και ενίσχυσης των εργοδοτικών κερδών, που υπηρετούν πιστά τα κόμματα και οι δυνάμεις του κεφαλαίου. Εκεί πρέπει να στρέψουν τα πυρά τους οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ διαμορφώνει τα αιτήματά του σταθερά προσανατολισμένο στην πάλη των τάξεων και στην ανάγκη όξυνσης των ταξικών αγώνων. Δεν κάνει σκόντο στις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων για να προστατέψει την «καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα». Απορρίπτει κάθε επιχείρημα για δήθεν «αντοχές της οικονομίας» και την ανάγκη «κοινωνικής συναίνεσης», όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός διακηρύσσει ότι θα μπει στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Συλλογική Σύμβαση με αίτημα για αυξήσεις 7,1%! Ακόμα όμως και αυτά τα ψίχουλα δεν πρόκειται να τα υπερασπιστεί. Τα ίδια έλεγε και το 2005 (ζητούσε 7-8%) για να καταλήξει στην υπογραφή των 0,77 ευρώ την ημέρα.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά το ΠΑΜΕ. Ακόμα και αν διατηρούν διαφωνίες μαζί του, αναγνωρίζουν στο Πανεργατικό Μέτωπο έναν συνεπή υπερασπιστή των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με καθαρές θέσεις και δοκιμασμένη πορεία. Ολοι αυτοί έχουν αντικειμενικό συμφέρον το επόμενο διάστημα να βάλουν στο κέντρο της συζήτησης και της δράσης τους το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να δυναμώσουν την ταξική συσπείρωση. Να δώσουν ώθηση στους διεκδικητικούς αγώνες, ν' ανοίξουν το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ