Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Να τους γυρίσει την πλάτη η φτωχή αγροτιά

Σήμερα στη Λάρισα θα μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου. Μεθαύριο, στο ίδιο μέρος, ο Κ. Καραμανλής. Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εκστρατεύουν στη θεσσαλική πρωτεύουσα προς «άγραν ψήφων» της αγροτιάς. Κι αναρωτιέται κανείς: «Με τι μούτρα» πάνε στους αγρότες οι «διόσκουροι» της δικομματικής εναλλαγής; Τι έχουν να πουν στους ξωμάχους της θεσσαλικής υπαίθρου;

Μην έχετε καμιά αμφιβολία: Θα πουν, πάλι, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Θα τάξουν, ξανά, «λαγούς με πετραχήλια». Γιατί, μήπως θα ντραπούν να ξαναζητήσουν την ψήφο αυτών που πρόδωσαν, εξαπάτησαν, αδίκησαν, κυνήγησαν, εξευτέλισαν; Οχι, αυτοί δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς.

Χωρίς ίχνος ντροπής θα ζητήσουν ψήφο από αυτούς που ξεκλήρισαν, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν, για ένα κομμάτι ψωμί, τη γη τους και, άνεργοι και απελπισμένοι, να περιφέρονται, σαν την άδικη κατάρα, αναζητώντας απάγκιο. Θα ζητήσουν ψήφο απ' αυτούς που τους «άλεσαν» στις «μυλόπετρες» της ΚΑΠ, συρρικνώνοντας το εισόδημά τους και τώρα, πια, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Με περισσή υποκρισία για την αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική τους θα ζητήσουν ψήφο από αυτούς που είδαν τα δέντρα τους να καίγονται πότε από τις πυρκαγιές και πότε από τις παγωνιές, τα σπαρτά τους να καταστρέφονται, πότε από την ξηρασία και πότε από τις πλημμύρες και μένουν χωρίς σοδειά.

Με παραπλανητικούς λόγους θα ζητήσουν ψήφο απ' αυτούς που χρόνια τους κοροϊδεύουν υποσχόμενοι πως θά 'ρθει ο Αχελώος, αλλά αυτός δεν έρχεται ποτέ. Θα ζητήσουν ψήφο από πεινασμένους γέροντες των χωριών, που «πεθαίνουν πριν την ώρα τους», αφού η «σύνταξη» του ΟΓΑ δε φτάνει ούτε για τα φάρμακά τους και μετατρέπονται σε «ζήτουλες» των παιδιών τους και αδύναμους να προσφέρουν λίγη χαρά στα εγγόνια τους.

Χωρίς ενδοιασμό θα ζητήσουν ψήφο από αυτούς που τους αφαίρεσαν το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία και Υγεία και δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ούτε να γιατρέψουν την αρρώστια τους. Θα ζητήσουν ψήφο από αυτούς που, όταν έβγαιναν στους δρόμους του αγώνα για το ψωμί και για το δίκιο τους, έβλεπαν τα ΜΑΤ να τους κυνηγούν στα χωράφια και να προκαλούν δολιοφθορές στα τρακτέρ τους, σέρνονταν, σωρηδόν, «ως πρόβατα επί σφαγήν», στα αγροτοδικεία.

*****

Ναι, οι «νεκροθάφτες» της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν το θράσος να ζητούν την ψήφο της.

Τη ζητάει ο Γ. Παπανδρέου. Αυτός που έβαλε την υπογραφή του στη συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με την οποία καταργήθηκαν οι δασμοί και απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να μένουν απούλητα και η χώρα μας να πλημμυρίζει από ξένα, αμφίβολης ποιότητας. Ο πρόεδρος ενός κόμματος που πρόδωσε την εμπιστοσύνη του αγροτικού κόσμου κι από, πάλαι ποτέ, «φίλος της αγροτιάς», μετατράπηκε σε «άσπονδο εχθρό» της.

Τη ζητάει ο Κ. Καραμανλής. Αυτός που υποσχέθηκε ότι «ο ίδιος προσωπικά θα υπερασπίζεται τα αγροτικά αιτήματα και δικαιώματα στην ΕΕ» και μόλις έκατσε στον πρωθυπουργικό θρόνο, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει, με ιδιαίτερο ζήλο, τη νέα ΚΑΠ, αυτό το «κοφτερό δρεπάνι» που «κόβει κεφάλια» μικρομεσαίων αγροτών.

Οι «συνάρχοντες» του δικομματισμού πάνε, ο ένας μετά τον άλλο, στη Θεσσαλία για να «αγρεύσουν» ψήφους της αγροτιάς.

Οι μικρονυκοκυραίοι του χωριού, που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική τους, ας τους απογοητεύσουν, αρνούμενοι να δώσουν την ψήφο τους στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Δε χρωστάνε τίποτα σε κανένα από τα δυο κόμματα. Αυτά τους χρωστάνε πολλά, αλλά δεν πρόκειται να τους δώσουν τίποτα. Τα «πακέτα» της ΕΕ που θα τους τάξουν, ξανά, έχουν άλλους αποδέκτες. Οι «νέες αναδιαρθρώσεις» που υπόσχονται να προωθήσουν, στοχεύουν στο γρηγορότερο «ξεπάτωμα» των μικροκληρούχων και στο πέρασμα της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτοβιομηχάνων. Τα «φιλοδωρήματα» που προσφέρουν, είναι τα «κόλλυβα» για την «κηδεία» των «προγραμμένων μελλοθανάτων».

*****

Ηρθε, πλέον, ο καιρός η ψήφος της αγροτιάς «να πιάσει τόπο». Κι αυτό θα γίνει μόνο αν πάει, μαζικά, στο ΚΚΕ.

Στο κόμμα που ποτέ δεν πρόδωσε, ποτέ δεν εξαπάτησε τον αγρότη.

Στο κόμμα που πάντα ήταν στο πλευρό του ξωμάχου, που αγωνίζεται, «με νύχια και με δόντια» για να κρατηθεί στη γη του και ν' αλλάξει τη «μοίρα» του.

Στο κόμμα που ευαγγελίζεται μια άλλη κοινωνία, στην οποία θα διαφεντεύει η εργατιά και η αγροτιά, όπου όλος ο λαός θα ζει, πραγματικά, «καλύτερες μέρες».


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παύλος ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ(22/6/2019)
Σταθερά αποπροσανατολιστικά...(6/5/2009)
«Κλώνοι» και «μεταλλαγμένοι»(13/11/2004)
Συκοφάντης των πορτοκαλοπαραγωγών ο πρωθυπουργός(12/8/2003)
Ενάντια στο ξεκλήρισμα(23/2/2002)
Προχωρεί η ΠΑΣΕ(1/11/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org