Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΠΟΛΚ
Ποιοι δε θέλουν να βγει η αλήθεια;

Μήνες, τώρα, εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου στην αίτηση της χήρας Γρ. Στακτόπουλου για αναψηλάφηση της σχετικής δίκης

Στις 10 Οκτώβρη 2006 στο 5μελές Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου συζητήθηκε αίτηση της χήρας του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, της Θεοδώρας Ζησιμοπούλου, να αθωωθεί μετά θάνατον - και να ακυρωθεί η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης (σε ισόβια δεσμά) - ο, ήδη, αποθανών σύζυγός της, δημοσιογράφος Γρ. Στακτόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γρ. Στακτόπουλος καταδικάστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης «ως συνεργός στη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πόλκ. Ο Τζ. Πολκ, που δολοφονήθηκε πριν 59 χρόνια και το πτώμα του βρέθηκε στον Θερμαϊκό στις 8 Μάη 1948, είχε φθάσει στην Ελλάδα με σκοπό να ανέβει στο βουνό και να πάρει συνέντευξη από τον Αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη. Ωστόσο, ο λόγος της δολοφονίας του πάντα παραμένει ένα μυστήριο. Το σίγουρο είναι πως έντονο εκδηλώθηκε το "ενδιαφέρον" των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών τόσο με την άφιξη του Πολκ, όσο και, κυρίως, μετά την ανεύρεση του πτώματός του. Μάλιστα, ανώτατος αξιωματούχος (Ντόνοβαν) ήρθε επί τούτου και παρακολούθησε κάθε στιγμή της δίκης που έγινε τότε, στις γνωστές εμφυλιοπολεμικές συνθήκες, για τη δολοφονία του Πολκ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για το έγκλημα αυτό, εκτός του Γρ. Στακτόπουλου, είχαν καταδικαστεί ως αυτουργοί και οι: Αδάμ Μουζενίδης (που αποδείχτηκε ότι ήταν νεκρός ένα μήνα πριν γίνει το έγκλημα, ύστερα από αεροπορικό βομβαρδισμό στα Κρούσια) και ο Ευάγγελος Βασβανάς (ο οποίος από καιρό βρισκόταν στο εξωτερικό). Ετσι, η προσπάθεια να φορτωθεί στο ΚΚΕ η δολοφονία και να συκοφαντηθεί ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ, έπεσε στο κενό. Ξεκαθαρισμένο, επίσης, είναι σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες ότι και ο Γρ. Στακτόπουλος, τον οποίο καταδίκασαν σαν συνυπεύθυνο αφού, μετά από αφόρητα βασανιστήρια και απειλές για την ίδια τη ζωή του τον εξανάγκασαν να "ομολογήσει", δεν είχε καμιά σχέση με το έγκλημα.

Ηδη, βρισκόμαστε στον 7ο μήνα, από τότε που συζητήθηκε η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί οποιαδήποτε απόφαση. Συγκεκριμένα, τώρα στην τελευταία αίτηση για αναψηλάφηση της δίκης, θα έπρεπε να κριθεί το εάν δύο έγγραφα (μια αναφορά - επιστολή ενός Μηχανικού από τη Θεσσαλονίκη και μια μαρτυρία ενός πρώην Καπετάνιου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) ήσαν ή όχι ουσιώδη νεότερα στοιχεία για τη δολοφονία του Πολκ.

Διερωτάται κανείς σε τι οφείλεται αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση για την έκδοση αποφάσεως επί της νέας πολλοστής αιτήσεως, ενώ η αθώωση του Στακτόπουλου υπήρξε πρόδηλη, όπως καταφανώς προέκυπτε ήδη από τη λεπτομερή εισήγηση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Καφίρη με συγκεκριμένα γεγονότα και επίσημα έγγραφα του τότε Αμερικανού προξένου Γκίμπσον και του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρσαλ.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι, σε προηγούμενη αίτηση της χήρας Στακτόπουλου, αθωωτική ήταν η ετυμηγορία των γνωστών Αρεοπαγιτών Ευάγγελου Κρουσταλλάκη και Κ. Τσαμαδά, οι οποίοι μειοψήφησαν. Τώρα, η απόρριψη της εισήγησης του Αθανασίου Καφίρη από την πλειοψηφία του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το Δικαστικό Σώμα, επειδή, ύστερα από 59 χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, φαίνεται να μην τολμά να αποδώσει την οφειλόμενη δικαιοσύνη. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος ή ποιοι δε θέλουν να βγει η αλήθεια και τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Πολκ;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ