Σάββατο 12 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Να μην εκδοθεί ο Τζ. Ασλάμ

Να μην εκδοθεί ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας στην Ελλάδα Τζαβέντ Ασλάμ αποφάσισε χτες το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με ψήφους (3 - 2), απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης που άσκησε ο αρμόδιος εισαγγελέας στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που είχε ταχθεί κατά της έκδοσης.

Το Ποινικό Τμήμα, δεχόμενο την εισήγηση του αντεισαγγελέα Φ. Μακρή, έκρινε ότι δεν έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ της Ελλάδος και του Πακιστάν ή άλλη διεθνής σύμβαση για την έκδοση εγκληματιών και σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δεν μπορεί να εκδοθεί.

Ωστόσο, τα σύννεφα για την τύχη του Τζ. Ασλάμ, του ανθρώπου που αποκάλυψε το θέμα των απαγωγών 28 Πακιστανών στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2005 από τις βρετανικές μυστικές αρχές με τη συνδρομή των ελληνικών, δεν έχουν εκλείψει. Και αυτό φαίνεται από τη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να επικυρώσει άρον - άρον τη σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της χούντας του Μουσάραφ για συνεργασία στην καταπολέμηση του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και των ναρκωτικών, ενώ εκκρεμούσε η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τον Τζ. Ασλάμ.

Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο την πρώτη φορά είχε αναβάλει την έκδοση της απόφασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει συμφωνία έκδοσης μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν.

Τα προβλήματα για τον Τζ. Ασλάμ άρχισαν από τη στιγμή που κατήγγειλε τις απαγωγές, καθώς λίγο αργότερα κατηγορήθηκε για διακίνηση λαθρομεταναστών, με βάση τις καταθέσεις δύο κατάδικων συμπατριωτών του, οι οποίοι εκτίουν πολυετείς καθείρξεις στις φυλακές Τρικάλων.

Πάντως, οι δικηγόροι του Τζ. Ασλάμ σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου σημείωναν ότι δεν αποκλείεται μετά την υπογραφή της σύμβασης να «εφευρεθεί» κάποια νομική φόρμουλα και να επαναφέρουν οι πακιστανικές αρχές το αίτημα έκδοσης του προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Εξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου ήταν συγκεντρωμένη ομάδα αλλοδαπών και Ελλήνων που πανηγύριζαν μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ