Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεθνής συντονισμός

Χαιρετισμοί του ΠΣΕ και ξένων αντιπροσωπειών

Τη διεθνή διάσταση του Συνεδρίου έδωσαν ο χαιρετισμός του προέδρου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και οι αντιπρόσωποι κινημάτων από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Κουβανός Ορλάντο Φουντόρα, σε μήνυμά του που διαβάστηκε, αναφέρθηκε στο διεθνή ρόλο της ΕΕΔΥΕ: «Η ΕΕΔΥΕ υπήρξε για εμάς πάντα το καλύτερο παράδειγμα οργάνωσης αγωνιστών της ειρήνης, αντιιμπεριαλιστικής, ενωτικής και προοδευτικής». Και υπογράμμισε: «Αν ο Τσε Γκουεβάρα πριν από δεκαετίες ανέφερε ότι "θα γεννηθούν ένα, δύο, τρία, πολλά Βιετνάμ", σήμερα εμείς μπορούμε να πούμε με πολλή μετριοφροσύνη και όντας απόλυτα πεισμένοι, ότι "θα γεννηθούν εκατό, διακόσιες, τριακόσιες οργανώσεις αγωνιστών της ειρήνης σαν την ΕΕΔΥΕ"».

Ο Στέφανος Στεφάνου, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, τόνισε ότι το κίνημα ειρήνης στην Κύπρο «βλέπει στην ΕΕΔΥΕ μια γνήσια φωνή υποστήριξης του αγώνα του κυπριακού λαού. Μια γνήσια αντιιμπεριαλιστική δύναμη». Για να προσθέσει: «Τα κινήματα ειρήνης πρέπει να συνεχίσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα να πολεμούν τον ιμπεριαλισμό σε όλα τα επίπεδα. Να αναδεικνύουν την πολύ στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στον αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση των μονοπωλίων. Θα πρέπει να συνεχίσουν να συνδέουν τον αγώνα για ειρήνη με τον ταξικοκοινωνικό αγώνα των λαών».

Από την Ιταλία, η Ελίζα Μπερ Τόλντι, μέλος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, εκπρόσωπος του Φόρουμ Κόντρα στον Πόλεμο και της Επιτροπής κατά της Βάσης της Βιτσέντζα, μετέφερε την εμπειρία από τη μάχη ενάντια στη νέα αμερικανική βάση που στήνεται στη Βιτσέντζα. Τόνισε ακόμα ότι το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ είναι μια σημαντική ευκαιρία, που βοηθάει τα κινήματα να συντονίζουν την πάλη τους ενάντια στη «νέα τάξη», στον πόλεμο και στην εκμετάλλευση των λαών.

Από την Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, ο Μουράτ Ακάντ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με αιχμή το θέμα των ιμπεριαλιστικών βάσεων στο έδαφος κάθε χώρας. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι πρέπει αυτές να διαμορφώνονται από τους ίδιους τους λαούς και όχι από τους ιμπεριαλιστές και τα σχέδιά τους.

Από το Τσέχικο Κίνημα Ειρήνης, ο Σιτράντ Μιζούλ έκανε ειδική αναφορά στην επιχειρούμενη εγκατάσταση στη χώρα του αμερικανικής στρατιωτικής βάσης καθώς και του αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ. Αυτό, είπε, είναι αντίθετο στη θέληση της πλειοψηφίας του τσέχικου λαού. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε τοπικό δημοψήφισμα που έγινε στην περιοχή εγκατάστασης της βάσης μόνο ένας πολίτης δεν ψήφισε ενάντια στην εγκατάσταση αυτής της βάσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO η 30ή Αυγούστου(2014-08-28 00:00:00.0)
Ξεκινά το σεμινάριο ενάντια στις ξένες βάσεις(2011-05-04 00:00:00.0)
Συνεδρίαση του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες(2007-06-12 00:00:00.0)
Αρχίζει το Παγκόσμιο Φόρουμ Ειρήνης(2006-06-22 00:00:00.0)
Αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης και δράσης(2004-05-11 00:00:00.0)
Διεθνείς δραστηριότητες των Κινημάτων Ειρήνης(1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ