Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη «γραμμή» των ΗΠΑ - ΕΕ για Βαλκάνια

Η ευθυγράμμιση με την πολιτική των ΗΠΑ - ΕΕ στα Βαλκάνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο αυτό, αφ' ενός, στηρίζει το σχέδιο Αχτισάρι για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και, αφ' ετέρου, «καταπίνει» το δεύτερο «χαστούκι» των ΗΠΑ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Οι θέσεις αυτές της κυβέρνησης διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το Σλοβένο ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφού είπε ότι «δεν είναι ευχάριστο» που δεν επιτεύχτηκε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το σχέδιο Αχτισάρι, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των προσπαθειών ώστε «να βρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», η οποία, συμπλήρωσε, «θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ανεκτή απ' όλους», αλλά ταυτόχρονα «να εντάσσεται σε μια γενικότερη ευρωπαϊκή προσέγγιση, ευρωπαϊκή στρατηγική, ευρωπαϊκή προοπτική». Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, η διαδικασία θα πρέπει να επικυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ελλάδα, όπως και η Σλοβενία «έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λύση του ζητήματος, αφού θα ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής προσποιήθηκε ότι δεν αντελήφθη τίποτα από το χαστούκι που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση από την πρόσφατη επιστολή της Κ. Ράις, με την οποία υποστήριζε την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Μακεδονία» ακόμα και αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία με την Αθήνα. «Εμείς έχουμε κάνει τα βήματα που πρέπει (σ.σ. για να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή ονομασία). Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αυτό που εισπράττουμε από την άλλη πλευρά είναι μια μάλλον αδιάλλακτη στάση και περιμένουμε αυτό να αλλάξει», δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά, αρνούμενος να σχολιάσει την απαράδεκτη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ