Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Μπίζνες σε βάρος Ελλήνων και Βαλκάνιων εργαζομένων

Εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου γινόταν σχετική ημερίδα

Motion Team

Οι εργαζόμενοι, Ελληνες και Βαλκάνιοι, πληρώνουν το μάρμαρο της «ανασυγκρότησης» που ακολούθησε τους βομβαρδισμούς και το μακέλεμα των βαλκανικών χωρών. Οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους και μετράνε τα κέρδη τους. Και η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας τα χουβαρνταλίκια του ΠΑΣΟΚ, μοιράζει χρήμα του ελληνικού λαού, για νέες επενδύσεις στα Βαλκάνια. Και οργανώνει ημερίδες ενημέρωσης των επιχειρηματιών για το επενδυτικό περιβάλλον στις βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης μίλησε χτες σε ημερίδα στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), που πήρε παράταση για την υλοποίησή του μέχρι το 2011. Είπε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρηματοδότησης εταιρειών για παραγωγικές επενδύσεις σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Κοσσυφοπέδιο, ενώ η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αντιστοιχεί.

Οι συνολικές δεσμεύσεις σήμερα ανέρχονται στο 52,1% του συνόλου του ΕΣΟΑΒ, εκ των οποίων τα 227 εκατ. ευρώ αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις. Οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν ήδη καλύψει το 42% του αντίστοιχου προϋπολογισμού με το ποσό των 41,6 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο, που συνοδεύει αυτές τις επιδοτούμενες επενδύσεις στα Βαλκάνια, είναι 720 εκατ. ευρώ. Για κάθε έργο που επιλέγεται στις δημόσιες επενδύσεις εξασφαλίζεται ως «ανταποδοτικότητα» για την Ελλάδα η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του. Π.χ., συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην κατασκευή του «πανευρωπαϊκού οδικού άξονα 10» (λιμάνι Θεσσαλονίκης - Σκόπια - Βελιγράδι - Κεντρική Ευρώπη), με συνολικό προϋπολογισμό 625 εκατ. ευρώ και με ελληνική συμμετοχή 150 εκατ. ευρώ.

Χρυσές δουλιές και για τις ιδιωτικές επενδύσεις, με επιδοτήσεις από 800.000 έως 5 εκατ. ευρώ για τη μεταποίηση και 300.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.

Ηδη στις βαλκανικές χώρες δραστηριοποιούνται 3.500 ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ λειτουργούν και 1.200 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών που ελέγχουν το 20% της τραπεζικής αγοράς.

Οχι άλλα κλειστά εργοστάσια

Τη φιέστα κυβέρνησης και επιχειρηματιών χάλασαν εργαζόμενοι, άνεργοι και απολυμένοι από εργοστάσια που έκλεισαν (καπνομάγαζα, κλωστοϋφαντουργικά, βιοτεχνίες κλπ.), για να μεταφερθούν στις βαλκανικές χώρες, απολαμβάνοντας επιδοτήσεις και άλλα προνόμια. Στάθηκαν κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ και απέκλεισαν την είσοδο του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθυστερώντας για τουλάχιστον μία ώρα την έναρξη της ημερίδας.

Οπως κατήγγειλαν, οι Βαλκάνιοι εργαζόμενοι δουλεύουν ξημερώματα με μεσάνυχτα για ένα κομμάτι ψωμί, για κέρδη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με την επιδοτούμενη «μετακόμιση» των επιχειρήσεων ολόκληροι κλάδοι κατέρρευσαν στην Ελλάδα, χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, μεροκάματα πιέζονται προς τα κάτω, ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία και μερική απασχόληση οργιάζουν υπό την απειλή της ανεργίας.

Τελικά, η ΕΕ δε βομβάρδισε μόνο τα Βαλκάνια, αλλά και τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και στην Ελλάδα. Η ελληνική διείσδυση στα Βαλκάνια, που υλοποιείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΣΥΝ, έφερε ανεργία, φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση, σε Ελληνες και Βαλκάνιους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ