Τρίτη 24 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εθελοτυφλεί για το σκάνδαλο των ομολόγων

Να «κλείσει» το σκάνδαλο με τα ομόλογα επιχειρεί η κυβέρνηση, αν και παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα γύρω από την αγορά δομημένων ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως παραμένει ατόφια η πολιτική που εκτρέφει παρόμοια σκάνδαλα.

Φανερή είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα η προσπάθεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την πρόταση της JP Morgan για να ενισχύσει προς τα έξω την εντύπωση ότι με την «επιστροφή των κλεμμένων» δεν υφίσταται πλέον θέμα, και άρα να κλείσει εδώ το όλο θέμα. Το μόνο ζήτημα που μένει προς διερεύνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, είναι το θέμα των υπερτιμολογήσεων και των προμηθειών για το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, αλλά γι' αυτό θα πρέπει να αποφανθεί η δικαστική έρευνα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσποιείται ότι δε χρωστά απαντήσεις για το τι έχει γίνει με τα άλλα δομημένα ομόλογα που κατέληξαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε την ενόχληση της κυβέρνησης λέγοντας ότι όποιος επιμένει να θέτει τα αναπάντητα ερωτήματα «εξυπηρετεί μόνο την προσπάθεια εντυπωσιασμού»!

Ταυτόχρονα, η επιχειρεί να «εκτοπίσει» το σκάνδαλο από την «ατζέντα» της επικαιρότητας, ενώ υποθάλπει παρασκηνιακά ένα παιχνίδι εντυπώσεων γύρω από τον «αποκεφαλισμό» ή μη του Σ. Τσιτουρίδη προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια που είναι αισθητή και στην εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει, ίσως και σήμερα, αν θα κάνει αποδεκτή την πρόταση της JP Morgan για την επιστροφή του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση περιμένει να «ευοδωθούν» τα παρασκηνιακά παζάρια, ώστε όλοι οι «ενδιάμεσοι» να ακολουθήσουν το παράδειγμα του τραπεζικού κολοσσού και να επιστρέψουν τις προμήθειές τους.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η εμπλεκόμενη στο σκάνδαλο των ομολόγων χρηματιστηριακή «North Asset Management» (συμφερόντων Παπαμαρκάκη) κάνει γνωστό ότι έλαβε την πρόταση της JP Morgan στις 20 Απρίλη, ότι εξετάζει την πρόταση σε σχέση με τους όρους της και πως προσδοκά ότι θα λάβει λεπτομερειακή απάντηση - από την JP Morgan - σε σχέση με τους όρους της πρότασής της εντός της ημέρας, για να κινηθούν οι περαιτέρω διαδικασίες...

Προκλητικός ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, μετά το τέλος των εργασιών του ΕΚΟΦΙΝ στο Βερολίνο δήλωσε ότι δεν αποδέχεται πως τα Ταμεία έχουν υποστεί ζημιές, αλλά βρίσκεται ακόμα στην εκδοχή της ενδεχόμενης ζημιάς... Υποστήριξε ότι «ούτε η κυβέρνηση, αλλά ούτε η JP Morgan, έχουν να φοβηθούν τίποτα από την έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου», το οποίο «έχει εκδοθεί σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας». Ερωτηθείς, αν υπήρξε προσυνεννόηση της κυβέρνησης και της JP Morgan για την υποβολή από την τελευταία της πρότασης επαναγοράς του ομολόγου, ανέφερε ότι υπήρξε ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι όμως συνεννόηση.

Ο Ευ. Αντώναρος, απαντώντας σε χτεσινό δημοσίευμα των «Νέων», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση απέκρυψε ότι το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ άξιζε 238 εκατ. ευρώ ενώ πουλήθηκε στα Ταμεία 280 εκατ., παραδέχτηκε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι έχουν γίνει υπερτιμολογήσεις κατά τη διάρκεια της πώλησης του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά», αλλά «αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της έρευνας η οποία διεξάγεται».

Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «το θέμα έχει απαντηθεί, δεν έχω κάτι νεότερο να πω». Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Απασχόλησης αποκρούει τις «υποδείξεις» να παρατηθεί διαμηνύοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει Ιφιγένεια»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ