Τρίτη 11 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αποφασιστικό βήμα συσπείρωσης και δράσης

Το προεδρείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Το προεδρείο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης
Με την εκλογή των νέων οργάνων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα, στο Πολεμικό Μουσείο, οι εργασίας του Συνεδρίου του ΠΣΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου, που έλαβαν χώρα το διάστημα 6-9 Μάη, σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και πήραν μέρος σε αυτό 142 σύνεδροι από 61 οργανώσεις 50 χωρών της Γης.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, «εκτιμήθηκε η άνοδος και το δυνάμωμα του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, με τους μαζικούς αγώνες και διαδηλώσεις κατά του πολέμου και της κατοχής του Ιράκ, αλλά και το δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου στην πάλη τους ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό».

Στο Συνέδριο πήραν μέρος πολλά νέα κινήματα, αλλά και παραδοσιακά μέλη του ΠΣΕ, που ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους και επανήλθαν στην ενεργό δράση στο ΠΣΕ.

«Το ΠΣΕ, σημειώνεται, βγήκε δυναμωμένο από αυτό το Συνέδριο, και με νέα ορμή θα συμβάλει στην πλατιά ενότητα δράσης στη βάση των στόχων και προσανατολισμών του». Επίσης, αναφέρεται: «Οι Οργανώσεις και οι σύνεδροι εκτίμησαν ως θετική τη δουλιά του ΠΣΕ τα τελευταία χρόνια και με βάση τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν, από όλο και περισσότερα κινήματα, για συντονισμό της δράσης σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, καθόρισαν τις άμεσες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει το ΠΣΕ το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα σε άλλα, υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τον ιρακινό λαό, αλλά και η πάλη κατά της συνεχιζόμενης κατοχής με τις φρικαλέες και απάνθρωπες πλευρές των καθημερινών βασανισμών από τους Αγγλοαμερικάνους κατακτητές, να αναπτυχθεί ένα μέτωπο των λαών, ενάντια στις λογικές του προληπτικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας διεθνώς.

Το Συνέδριο του ΠΣΕ εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στους λαούς, που δοκιμάζονται από την επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών και κατέληξε σε πολιτική απόφαση, την οποία ενέκρινε ομόφωνα.

Χωρίς την αυταπάτη ότι οι συνθήκες για τη δράση των κινημάτων ειρήνης είναι εύκολες, εκτιμήθηκαν ταυτόχρονα οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η όλο και μεγαλύτερη απομόνωση των ιμπεριαλιστών σήμερα σε πλατιές μάζες των λαών.

Το Συνέδριο του ΠΣΕ αποτέλεσε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα για την επαναβεβαίωση του προσανατολισμού του ΠΣΕ, ως οργάνωση με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, που θέλει και πρέπει να λειτουργήσει ως πόλος συσπείρωσης για τα κινήματα και οργανώσεις, που μάχονται για την παγκόσμια ειρήνη και για έναν κόσμο, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, χωρίς ιμπεριαλιστική κυριαρχία και πολέμους».

Το αυξημένο ενδιαφέρον και οι στενές σχέσεις, ανάμεσα στις διεθνείς οργανώσεις, με τις οποίες το ΠΣΕ συνεργάζεται, επιβεβαιώθηκαν και σε αυτό το Συνέδριο, με τη συμμετοχή της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών (FIR), της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών (IADL) και της Οργάνωσης για την αλληλεγγύη των λαών της Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL).

Το Συνέδριο του ΠΣΕ εξέδωσε ειδικό ψήφισμα καταγγελίας των πρόσφατων δηλώσεων και ανακοινώσεων του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπους αναφορικά με την Κούβα, χαιρετιστήριο μήνυμα προς το λαό του Βιετνάμ, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θρυλική μάχη ενάντια στη γαλλική αποικιοκρατία και θερμό μήνυμα προς τον παλαιστινιακό λαό και τον εκλεγμένο ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ.

Εκλογή οργάνων

Μετά την πλούσια συζήτηση των κεντρικών εισηγήσεων και των εκθέσεων από τις περιφέρειες, αλλά και την υιοθέτηση κάποιων καταστατικών αλλαγών, το Συνέδριο εξέλεξε 39μελή Εκτελεστική Επιτροπή, αποτελούμενη από οργανώσεις και κινήματα από όλο τον κόσμο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή στην πρώτη της Σύνοδο εξέλεξε μια 12μελή Γραμματεία με:

1. Πρόεδρο το Κουβανικό Κίνημα για την Ειρήνη και την κυριαρχία των λαών, με εκπρόσωπό του τον Ορλάντο Φουντόρα Λόπες,

2. Γενικό Γραμματέα την ΕΕΔΥΕ, με εκπρόσωπό της τον Θανάση Παφίλη.

Και τα παρακάτω μέλη της Γραμματείας:

3. Το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία (συντονιστής Ευρώπης),

4. Το Γαλλικό Κίνημα Ειρήνης,

5. Την ΕΕΔΥΕ (σαν οργάνωση που φιλοξενεί την έδρα του ΠΣΕ),

6. Το Κίνημα για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη από το Μεξικό (συντονιστής Αμερικής),

7. Το Συμβούλιο Ειρήνης των ΗΠΑ,

8. Την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ (συντονιστής Ασίας),

9. Την Επιτροπή Ειρήνης Ιαπωνίας,

10. Το Κίνημα Ειρήνης Αιγύπτου (συντονιστής Μέσης Ανατολής),

11. Το Κίνημα Ειρήνης του Κονγκό (συντονιστής Αφρικής),

12. Το Κίνημα Ειρήνης της Σενεγάλης,

Η ΕΕ του ΠΣΕ εξέλεξε και 3 συμπροέδρους από το Παλαιστινιακό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, το Κίνημα για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη της Αργεντινής, και την Πανινδική Οργάνωση Ειρήνης και Αλληλεγγύης, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Γραμματείας.

Η ΕΕ επανεξέλεξε, επίσης, τους Ρόμες Σάντρα και Ευάγγελο Μαχαίρα ως επίτιμους προέδρους του ΠΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ