Δυναμώνει τα τελευταία χρόνια η δράση των Κινημάτων Ειρήνης σε όλο τον κόσμο, ξεπερνώντας την προσωρινή αδράνεια από τις διεθνείς δυσμενείς εξελίξεις. Ετσι, συνεχώς πυκνώνουν οι διεθνείς πρωτοβουλίες και ο συντονισμός του αγώνα, δίνοντας ελπίδες στους λαούς στην πάλη τους ενάντια στη σημερινή ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Στις 22 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στο Ντακάρ της Σενεγάλης, ενώ παράλληλα στο διάστημα από τις 19 - 22 Φλεβάρη η Εθνική Επιτροπή Ειρήνης της Σενεγάλης διοργανώνει Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη.Στις διεθνείς αυτές συναντήσεις, θα συμμετέχει και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ,που θα εκπροσωπηθεί από τον γγ της, Θανάση Παφίλη.
Στη συνεδρίαση του ΠΣΕ Θα συζητηθούν τα εξής θέματα:
1. Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια
Ενα χρόνο μετά τη συνεδρίαση του ΠΣΕ στο Μεξικό, οι προκλήσεις στην παγκόσμια ασφάλεια έχουν επαναβεβαιώσει την ανάγκη και στο φετινό χρόνο να αναπτυχθεί δράση και ευρεία συνεργασία για την ειρήνη.
Στα πλαίσια αυτά, θα συζητηθεί η ανάπτυξη πολύμορφης καμπάνιας του ΠΣΕ για:
- Την κατάργηση των πυρηνικών όπλων, σε συνδυασμό με τη δράση των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
- Την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, ώστε να βρεθούν πόροι για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων.
- Την εθνική κυριαρχία των λαών, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις και τους στρατιωτικούς συνασπισμούς (ΝΑΤΟ και Αμερικανο-Ιαπωνική Συμφωνία). Επίσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και προβολή του πολιτισμού της ειρήνης σε συνδυασμό με την 50ή επέτειο από τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
2. Εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη της πολύμορφης αυτής καμπάνιας, συντονισμός και ανταλλαγή πληροφοριών.
Με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής Ειρήνης της Σενεγάλης, διοργανώνεται η Διεθνής Διάσκεψη "Για την Ειρήνη και την Ασφάλεια" από τις 19 - 22 Φλεβάρη, η οποία θα είναι και περιφερειακή συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης της Αφρικής, αλλά θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι κινημάτων της Ευρώπης και άλλων ηπείρων.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, θα συζητηθεί ο περιφερειακός και διεθνής συντονισμός των Κινημάτων Ειρήνης και η δράση τους, με αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, στα εξής θέματα: