Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ολοι έτοιμοι στο ξεκίνημα των νέων αγώνων

Στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για την έναρξη των φετινών κινητοποιήσεών τους βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας.Στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής πραγματοποιούνται συσκέψεις των εκπροσώπων των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων,ενώ, ταυτόχρονα, στις επαρχίες και τα χωριά γίνονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Μετά τη σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών την προηγούμενη Τετάρτη στη Λάρισα,στην οποία αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από τα Φάρσαλα, στις 14 Σεπτέμβρη οι επαρχιακές συγκεντρώσεις στο νομό,ακολούθησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της Καρδίτσας,που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Ανάλογη σύσκεψη θα γίνει, μέσα στη βδομάδα που διανύουμε, στα Τρίκαλα,ενώ και οι αγρότες της Μαγνησίας προετοιμάζονται. Οι Θεσσαλοί αγρότες θα ξεκινήσουν με συγκεντρώσεις στις επαρχίες, θα συνεχίσουν με νομαρχιακά συλλαλητήρια και θα συντονίσουν την πάλη τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, ενώ, φέτος, θα επιδιωχτεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις να συντονιστούν καλύτερα πανελλαδικά, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στη σύσκεψη της Καρδίτσας το προεδρείο της Ομοσπονδίας εκτίμησε ως θετικά τα αποτελέσματα των ενημερωτικών συσκέψεων και συγκεντρώσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα του καλοκαιριού σε πολλά χωριά και επαρχίες του νομού, αφού η ανταπόκριση συμμετοχής σ' αυτές του αγροτικού κόσμου ήταν μεγάλη και εμφανείς οι αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράστηκαν.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Βαγγέλης Μπούτας,πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναφέρθηκε στην όξυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν φέτος οι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο βαμβάκι, η τιμή του οποίου αναμένεται να πέσει μέχρι και 30 δραχμές το κιλό σε σχέση με πέρσι, υπογραμμίζοντας το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών προς την κυβέρνηση να μην κρατηθούν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, ώστε η τελική τιμή του βαμβακιού να διαμορφωθεί στις 370 δραχμές το κιλό.

Στη συνέχεια απαρίθμησε και άλλα αιτήματα που αφορούν σε άλλα προϊόντα και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων που θα προβάλουν φέτος οι αγρότες. Ανάμεσα σ' αυτά είναι:

  • Η ικανοποίηση του αιτήματος για γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση των ντοματοπαραγωγών, η παραγωγή των οποίων, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει καταστραφεί, λόγω του καύσωνα και του βακτηριδίου που την έπληξαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παραγωγοί να μείνουν χωρίς εισόδημα.
  • Η απόδοση, μαζί με την αποζημίωση, και των συλλεκτικών εξόδων στους χαλαζόπληκτους παραγωγούς.
  • Η εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπιση της μεγάλης μείωσης των τιμών στα καπνά, που επιφέρει η εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ.
  • Η στήριξη και ενίσχυση της κτηνοτροφίας, που φθίνει συνεχώς.
  • Η άμεση έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης των αγροτικών χρεών.
  • Το ξεκαθάρισμα από την κυβέρνηση τι και πόσο θα δοθεί από το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο της ΕΕ για την κατασκευή έργων στο νομό.

Το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο της Καρδίτσας παγκαρδιτσιώτικη σύσκεψη,με τη συμμετοχή των αγροτικών, αλλά και των άλλων μαζικών φορέων του νομού, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και θα εκφραστεί η συμπαράταξη όλων των λαϊκών στρωμάτων στον αγώνα της αγροτιάς. Στη σύσκεψη αυτή θ' αποφασιστεί και η ημερομηνία του νομαρχιακού συλλαλητηρίου,που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη - οι πρώτες σκέψεις το προσδιορίζουν πριν από τις 20 του Σεπτέμβρη - με τη συμμετοχή αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων, συνταξιούχων και νεολαίας και με την παρουσία των τρακτέρ που θα χρησιμοποιηθούν, ως ένδειξη της αποφασιστικότητας των αγροτών, να δώσουν και φέτος δυναμικά τη μάχη τους για την επίλυση των προβλημάτων τους και την αντιμετώπιση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία τα δημιουργεί, τα πολλαπλασιάζει και τα οξύνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανώνουν νέους αγώνες(2002-11-12 00:00:00.0)
Ο αγώνας συνεχίζεται(2000-09-19 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους(1999-09-14 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι για νέους αγώνες οι αγρότες(1999-09-02 00:00:00.0)
Η Θεσσαλία προειδοποιεί...(1998-11-20 00:00:00.0)
Ξεκινούν οι αγρότες(1998-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ