Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999

ΛΑΪΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ
Μοιράζουν παροχές - ψίχουλα ζητώντας ψήφο και υποταγή

Τις προκλητικές διαστάσεις της κυβερνητικής υποκρισίας και κοροϊδίας, σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", με συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί πλέον το πρωθυπουργικό ρεσιτάλ δημαγωγίας της Πέμπτης, καθώς από τη μια συμπληρώθηκε με τις προεκλογικές κορόνες και τα τεχνητά διλήμματα της χτεσινής ομιλίας του Κ. Σημίτη, και από την άλλη αποκαλύπτεται, σε όλη του την έκταση, το όργιο εξαπάτησης, που επιχειρεί η κυβέρνηση, με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων και την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Κι ενώ οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, αγρότες και φοιτητές έδωσαν, χτες αργά το βράδυ, μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό εμπαιγμό, οι περιβόητες "παροχές", με τις οποίες οι κυβερνώντες θρασύτατα υποστηρίζουν ότι "δίνεται νέα ώθηση στην πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης", όχι μόνο αποδεικνύονται ψίχουλα, αλλά αποκαλύπτουν και την ουσία των κυβερνητικών στοχεύσεων. Στοχεύσεις που θέτουν ως υπ' αριθμόν ένα ζήτημα τη συνέχιση και παραπέρα κλιμάκωση των πλέον αντιλαϊκών εκδοχών οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να μαντρωθεί η χώρα στην ΟΝΕ. Ταυτόχρονα, εντείνεται η προσπάθεια εμπαιγμού της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, των αγροτών και των νέων, του συνόλου του ελληνικού λαού, ο οποίος καλείται να συμβιβαστεί με "παροχές" ενός κιλού ψωμιού και μισού πακέτου τσιγάρων, διαγράφοντας, ως... αντιστάθμισμα, τις βαριές και ποικιλόμορφες συνέπειες, που είχε μέχρι τώρα ο ..."μονόδρομος" της ένταξης στην ΟΝΕ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της χώρας καλούνται, έναντι αυτών των ψευτοπαροχών, να υποκύψουν και να υποταχτούν στα γενικότερα σχέδια της άρχουσας τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου, σε μια πορεία νέας κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης και πλήρους αμφισβήτησης κάθε λαϊκής κατάκτησης.

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα την άλλη πλευρά του νομίσματος των κυβερνητικών εξαγγελιών. Τις σκληρές συνέπειες και το βάρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, το οποίο όλο αυτό το διάστημα σηκώνουν τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και να προωθηθούν οι περιβόητες αναδιαρθρώσεις, που μοναδικό στόχο έχουν την εξασφάλιση καλύτερων όρων δράσης και κερδοφορίας των πολυεθνικών, μέσα από το αδυσώπητο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.


ΣΕΛ.  2,    5   -   11

14Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η αγωνιστική συσπείρωση της νέας γενιάς ο στόχος

Πολύμορφες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" σε όλη τη χώρα

Η ένταση των αγώνων και των διεργασιών του νεολαιίστικου κινήματος, η ενίσχυση και διεύρυνση της πολιτικής δουλιάς στους νέους, η παραπέρα ανάπτυξη και ισχυροποίηση της Οργάνωσης, έχοντας πάντα στο κέντρο της προσοχής την προβολή του Μετώπου και την αναγκαιότητα της συγκρότησής του, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις της απόφασης της 14ης Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, το κείμενο της οποίας δημοσιεύει ο "Ρ".

Την ίδια στιγμή, οι πολύμορφες εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ" συνεχίζουν την πετυχημένη πορεία τους σε όλη τη χώρα, ενώ εντατικά προετοιμάζεται η κορύφωσή τους, με τις κεντρικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης των Ιλισίων, από 16 έως και 19 Σεπτέμβρη.


ΣΕΛ.  14   -   16,    33


Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Οι θέσεις του ΚΚΕ

Επίκαιρο άρθρο του Ορέστη Κολοζώφ, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γειτονική χώρα.


ΣΕΛ.  12   -   13
Δημόσια Εκπαίδευση
Βαδίζοντας στη βαρυχειμωνιά

Τη μείωση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, όπως και την τάση εγκατάλειψης του Λυκείου, ταυτόχρονα με τη στροφή στα υποβαθμισμένα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια, ομολογούν ακόμη και τα επίσημα στοιχεία.


ΣΕΛ.  15
Αθήνα 2004
Μια "μητρόπολη" στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Σ' ένα κέντρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επιχειρηματικής δράσης, όπου θα κυριαρχεί ο τριτογενής τομέας και η παροχή υπηρεσιών, θέλει να μετατρέψει την Αθήνα η κυβέρνηση, με αφορμή την Ολυμπιάδα 2004. Μια νέα πόλη, με νέους κατοίκους και φυσικά άλλες ανάγκες, διαφορετικές από αυτές των πραγματικών σημερινών κατοίκων αυτής της πόλης.


ΣΕΛ.  24   -   25
Κολομβία
Κρίσιμες ώρες

Ενώ η χώρα περνάει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 70 χρόνων και ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες, μεταξύ κυβέρνησης και αντάρτικου κινήματος, έχουν και πάλι διακοπεί, με ευθύνη της κυβέρνησης Παστράνα, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν μια ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση - άμεση ή έμμεση - ενισχύοντας σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.


ΣΕΛ.  42   -   43

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ