Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πολυεθνικές θα παραδώσουν μαθήματα...

Συνέντευξη Τύπου στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).-

Με χρήμα δανεικό, προς το παρόν, αλλά με ισχυρές πλάτες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις μεγάλες πολυεθνικές, που λυμαίνονται τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Οργανωτική Επιτροπή που εκτελεί χρέη διοίκησης στην Ανώνυμη Εταιρία "Αθήνα 2004" έδωσε χτες την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου, επιλέγοντας ως χώρο τη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαινιάστηκε το Σάββατο το περίπτερό της στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη είχε ορατούς δύο ειδικούς στόχους:

  • Πρώτον: Να πείσει τους Βορειοελλαδίτες, που θα πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος από το ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων του κόστους της Ολυμπιάδας χωρίς να γίνει ούτε ένα έργο στην περιοχή τους, ότι κάτι έχουν να κερδίσουν κι αυτοί. Αυτό το "κάτι", βέβαια, μοιάζει περισσότερο με χάντρες προς ιθαγενείς.
  • Δεύτερον: Να βάλει ένα τέρμα στα δυσφημιστικά, για το έργο της, ρεπορτάζ σε μερίδα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία τίποτα δεν προχωρά από το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του συνόλου των ενεργειών και έργων που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα. Εκτός αυτών, η Οργανωτική Επιτροπή προσπάθησε να πείσει ότι η Ολυμπιάδα του 2004 δε θα είναι μόνο ένα εμπορικό αλισβερίσι μεταξύ εταιριών, αλλά μια υπόθεση που αφορά το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού...

Ως προς τη Θεσσαλονίκη, οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής Κ. Μπακούρης,διευθύνων σύμβουλος, και Ν. Τζαβέλα,αντιπρόεδρος, δήλωσαν ότι η πόλη θα έχει μερίδιο στις εκδηλώσεις που αφορούν τη λεγόμενη Πολιτιστική Ολυμπιάδα, εξαγγελία για την οποία άλλα σχέδια έχει ο δήμαρχος Αθηναίων, που έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση σχετικής Ανώνυμης Εταιρίας.

Σχετικά με το αθλητικό μέρος, η Οργανωτική ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της χωροθέτησης για κανένα άθλημα, άρα ούτε ανάλογα έργα πρόκειται να γίνουν στην περιφέρεια. Εδωσε μόνο μία υπόσχεση ότι κάποιοι από τους προκριματικούς ποδοσφαίρου θα γίνουν και στην περιοχή. Η καραμέλα χρυσώθηκε και με μία υπόσχεση να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πειστούν οι άλλες εθνικές ομάδες να επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως χώρο προπόνησης - προσαρμογής πριν τους αγώνες.

Οι ξενοδόχοι της πόλης, επίσης, ευελπιστούν ότι θα έχουν μερίδιο από ένα πρόγραμμα φιλοξενίας των αλλοδαπών θεατών που εκπονεί ο ΕΟΤ και στο οποίο περιλαμβάνεται ως σταθμός και η Θεσσαλονίκη.

Γενικότερα, ο Κ. Μπακούρης έκανε καθαρό πως μέχρι το 2001, όποια έξοδα, λειτουργικά και για κατασκευή έργων, θα καλυφθούν είτε από δανεισμό είτε από κρατική συμμετοχή μέσω των κατανομών του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ως προς την πρόοδο των έργων, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έχουν ξεπεραστεί τα περιβαλλοντικά προβλήματα και έχουν ήδη διασφαλιστεί νομικά οι χωροθετήσεις οπότε αρχίζουν τα έργα με πρώτο αυτό του Σχοινιά.

Χαρακτήρισε "μεγάλη πρωτοβουλία" την εμπλοκή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ σημαντικές θεώρησε τις κυβερνητικές αποφάσεις για μείωση του χρόνου για τις απαλλοτριώσεις και την εξασφάλιση "ευελιξίας" στην εταιρία μετά από τροποποιήσεις που έγιναν στον ιδρυτικό νόμο 2598/98.

Από την πλευρά της η Ν. Τζαβέλα αρκέστηκε σε ηθικολογικού χαρακτήρα αναφορές για "διαχειριστική διαφάνεια, ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια". Η ίδια πάντως ξεκαθάρισε ποιος θα είναι το μεγάλο αφεντικό της υπόθεσης, όταν είπε χαρακτηριστικά ότι η Ολυμπιάδα είναι "μεγάλο ατού για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μάθουν από τις μεγάλες εταιρίες (σ.σ. αναφερόταν στις πολυεθνικές) πώς γίνονται τα μεγάλα έργα και έτσι να βγουν μετά στη διεθνή αγορά".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ