Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νέο Ρυθμιστικό: Ενα επιχειρηματικό "ευαγγέλιο"!

Στην τελική ευθεία η επίθεση κατά της προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά το νόμο για τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, τα κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται προτάσεις για την ανατροπή του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου, έτσι ώστε να επιτρέπεται κάθε είδους δραστηριότητα σε κάθε εκατοστό ελεύθερου χώρου

Τη χαριστική βολή στο περιβάλλον της Αττικής ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (νόμος 1515/85) έχει μπει στην τελική ευθεία και τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία επεξεργάζονται προτάσεις προκειμένου να συνταχθεί ένας νέος νόμος - "Ρυθμιστικό Σχέδιο", όχι για την προστασία του περιβάλλοντος της Αθήνας αλλά για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων στο Λεκανοπέδιο.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που δέχτηκε ένα πρώτο πλήγμα με το νόμο 2730/1999, με τον οποίο χωροθετήθηκαν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, πρόκειται να ανατραπεί πλήρως, σύμφωνα και με όσα προβλέπει το "Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης "Αθήνα - Αττική 2004"".

Η επίσημη δικαιολογία για την ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου, όπως διατυπώνεται στο Σχέδιο Δράσης, είναι η εξής: "Ο νόμος για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν εξαντλεί το ζήτημα της ενσωμάτωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας" και έτσι "απαιτείται γενικότερη προσαρμογή που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επικαιροποίησης του Ρυθμιστικού"...

Αυτή, όμως, η... "συνολική επικαιροποίηση", αφορά στην ουσία έναν νέο νόμο, που θα επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα στο Λεκανοπέδιο, σε δάση, παραλίες, Εθνικούς Δρυμούς και ελεύθερους χώρους, χωρίς να μπαίνουν εμπόδιο διάφορα "ενοχλητικά" νομοθετήματα, όπως το Ρυθμιστικό Σχέδιο ή για παράδειγμα το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 (απαγορεύει την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανιών στο Λεκανοπέδιο).

Η περίπτωση του Πάρκου Ελευθερίας και το όργιο συνδιαλλαγής στην περίπτωση των Αστεριών της Γλυφάδας, είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Φαίνεται πως το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί πλήρη ελευθερία κινήσεων και έτσι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να κρύβεται μόνιμα πίσω από ευνοϊκές τροπολογίες που περνούν νύχτα ή κατά παραγγελία φωτοερμηνείες δασαρχών και θέλει έναν νόμο που θα λύνει τα χέρια των κάθε λογής στρατηγικών επενδυτών.

Ποιο όμως θα είναι το πρόσχημα για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές, δεδομένου ότι η λαϊκή αντίδραση έχει "φρενάρει" στο παρελθόν καταστροφικά για το περιβάλλον σχέδια; Μα, υπάρχει καλύτερο άλλοθι από τη "Μεγάλη Ολυμπιακή Ιδέα"; Οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι με το πρόσχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, ίσως να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Τις προτάσεις του Σχεδίου Δράσης σχετικά με τη λεγόμενη "επικαιροποίηση" του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, αποκαλύπτει σήμερα η έρευνα του "Ρ".

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην υπηρεσία της στρατηγικής του μεγάλου κεφαλαίου(2009-04-18 00:00:00.0)
Αρπάξτε, ισοπεδώστε, λεηλατήστε...(2007-09-26 00:00:00.0)
Καταστροφική "επικαιροποίηση"(1999-09-07 00:00:00.0)
Καταστρέφεται το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου(1999-05-26 00:00:00.0)
Στυγνή ομολογία(1999-03-10 00:00:00.0)
Προωθούν την πλήρη ασυδοσία(1998-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ