Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφική "επικαιροποίηση"

"Ο νόμος (σ.σ. 2730/99) επιλύει το πρόβλημα της συμβατότητας των χωροθετήσεων των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Ωστόσο, κατά την άποψή μας προκύπτουν και γενικότερα ζητήματα, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά με μια συνολική επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας"...

Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το Σχέδιο Δράσης την αναφορά του στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ). Και στη συνέχεια προχωρά σε μια πιο αναλυτική περιγραφή των σημείων εκείνων που πρέπει να... "εξαφανιστούν" από το ισχύον Ρυθμιστικό.

Τρία, λοιπόν, είναι τα κύρια σημεία - στόχοι που κρίνεται απαραίτητο ότι πρέπει να αλλάξουν.Αυτά, σύμφωνα με το Σχέδιο, είναι:

  • Η σταθεροποίηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με απώτερη προοπτική τη μείωσή του.
  • Η ανάσχεση της διόγκωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αναπροσανατολισμό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιφέρεια της χώρας κατά προτεραιότητα.
  • Η οικονομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε σχέση με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, σχετική ενίσχυση της βιοτεχνίας και ελαφράς βιομηχανίας, με περιβαλλοντικά κριτήρια και ανάσχεση, έλεγχο και εκσυγχρονισμό του τριτογενούς τομέα.
Ολα θα επιτρέπονται

"Η επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού, συνεχίζει το Σχέδιο Δράσης, είναι, άλλωστε, αναγκαία και λόγω άλλων πολύ σημαντικών παρεμβάσεων ή εξελίξεων,που έχουν μεσολαβήσει από την περίοδο της εκπόνησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου μέχρι σήμερα. Η απλή προσθήκη στο κείμενο του ΡΣΑ της πρόβλεψης, π. χ., του Μετρό της Αθήνας ή του νέου αεροδρομίου των Σπάτων, δεν αρκεί - όπως και στην περίπτωση της πρόβλεψης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων - γιατί δε λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις των παρεμβάσεων αυτών με τη δομή της Αθήνας / Αττικής, με διάφορους επιμέρους τομείς και πεδία της χωρικής οργάνωσης, και με τους στόχους του ΡΣΑ".

Αυτά λοιπόν αναφέρει το Σχέδιο Δράσης. Και κάνει καθαρό ότι το να προβλέψει ο νόμος απλά και μόνο τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δε φτάνει...

Τι σημαίνει, όμως, αυτό; Ας πάρουμε για παράδειγμα την παραλιακή ζώνη (Φάληρο - Κορωπί). Μέσα σε αυτή τη ζώνη θα κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοϊας, τα γήπεδα σόφτμπολ, μπέιζμπολ κλπ. στο Φαληρικό Δέλτα. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1985 δεν έδινε τη δυνατότητα να γίνουν τέτοιες εγκαταστάσεις στην παραλιακή ζώνη (άρθρο 2.1.1 "... Προστασία των ακτών από την εξάπλωση της οικιστικής χρήσης και των περιφράξεων"). Η κυβέρνηση, με το νόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έδωσε τη δυνατότητα κατ' αρχήν να γίνουν οι εγκαταστάσεις αυτές.

Ομως, όπως διαπιστώνει και το Σχέδιο Δράσης, αυτό δε λύνει εντελώς το πρόβλημα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Οτι οι μεγάλες εταιρίες, που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα έργα, θέλουν να εκμεταλλεύονται και μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Δηλαδή, θέλουν δίπλα στα γήπεδα να κατασκευάσουν ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, εμπορικά κέντρα και να αναπτύξουν και τέτοιου είδους δραστηριότητες, που το υπάρχον ΡΣΑ δεν επιτρέπει. Ετσι, λοιπόν, χρειάζεται η ανατροπή του και η δημιουργία ενός νέου...

Η "μητρόπολη" πολυεθνικών

Το Σχέδιο Δράσης όμως δε σταματά εδώ. Το κείμενο που έχει στη διάθεσή του ο "Ρ", όπως και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και η Οργανωτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή των Αγώνων Αθήνα 2004, αναφέρει:

"Τα κύρια σημεία που επιβάλλουν μια νέα προσέγγιση μέσω ενός επικαιροποιημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι τα εξής:

  • Το σημερινό ΡΣΑ δεν περιλαμβάνει σαφή αναφορά στο διεθνή ρόλο της Αθήνας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αντίθετα, έχουν μια σειρά από (θετικές) επιπτώσεις, που προωθούν ακριβώς ένα τέτοιο ρόλο. Η γενικότερη σημασία του διεθνούς ρόλου των μητροπόλεων σήμερα, η αποδοχή της ανάγκης αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου και από άλλα μείζονα προγραμματικά κείμενα, αλλά και οι επιπτώσεις από άλλες μείζονες παρεμβάσεις που, ενίοτε, έχουν ενσωματωθεί καθαυτές στο Ρυθμιστικό, αλλά χωρίς αναγνώριση της γενικότερης επίδρασής τους στο διεθνή ρόλο (π.χ. αεροδρόμιο Σπάτων) καθιστούν αναγκαία την εισαγωγή στο ΡΣΑ ενός ή περισσοτέρων στόχων που θα αναφέρονται στο ζήτημα αυτό.
  • Οι στόχοι 2β και 3δ (σ.σ. αναπροσανατολισμός των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιφέρεια και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα) του σημερινού Ρυθμιστικού πρέπει να αναθεωρηθούν. Η διατήρηση του στόχου της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στην Αθήνα είναι προφανώς ανεδαφική, καθώς και σε άλλο επίπεδο η ανάπτυξη ενός νέου διεθνούς μητροπολιτικού ρόλου είναι αδύνατη χωρίς αύξηση του τριτογενούς τομέα".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ