Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη φάκα της ιδιωτικοποίησης η ΕΥΔΑΠ

Η απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει "στο σφυρί" την ΕΥΔΑΠ, δηλαδή να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και το νερό που πίνουμε, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά χτες σε σύσκεψη αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη σύσκεψη αυτή που συμμετείχαν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής,ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαϊωάννου,ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ Γ. Παπαβασιλείου και Γ. Ξένος,καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε η τακτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα ώστε να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να πέσει "στα μαλακά" η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Μεθαύριο μάλιστα Τετάρτη κατά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ με την Ομοσπονδία εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ οι κυβερνητικοί παράγοντες δε θα διστάσουν να επιχειρήσουν ακόμη και την "ωραιοποίηση" του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση, προκειμένου να διασπάσουν το αρραγές μέτωπο των εργαζομένων που είναι ομόφωνα κατά της ιδιωτικοποίησης.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ήδη κάποιοι στήνουν διάφορα δολώματα μιλώντας για πρόβλεψη του νομοσχεδίου να μη γίνει καμία απόλυση, να μη χρειαστεί άδεια λειτουργίας για την ΕΥΔΑΠ, όπως πρόβλεπε μία αρχική έκδοση του νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας, να υπάρξει πλαφόν αύξησης των τιμολογίων νερού μέχρι 14% για μια πενταετία και άλλα παρόμοια.

Γεγονός πάντως είναι ότι βασική αρχή του νομοσχεδίου παραμένει η δημιουργία ουσιαστικά θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα μετοχοποιηθεί κατά 49%,ώστε οι ιδιώτες - κηφήνες να εκμεταλλεύονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και τους βιολογικούς καθαρισμούς της μητρικής που θα παραμείνει υποτίθεται στο δημόσιο έχοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία (Μόρνο, Υλίκη, Μαραθώνα, υδραγωγεία, διυλιστήρια), την κατασκευή των οποίων έχει πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός. Κι όλα αυτά μόνο και μόνο επειδή αν συνυπολογίζονταν τα περιουσιακά αυτά στη μετοχοποίηση δε θα συνέφερε σε κανέναν ιδιώτη να αγοράσει μετοχές της ΕΥΔΑΠ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ