Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπερτοπικοί πόλοι επιχειρηματικής ασυδοσίας

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Σχέδιο Δράσης για τη σχέση μεταξύ των λεγόμενων υπερτοπικών πόλων που θεσπίστηκαν με το νόμο για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Να σημειώσουμε ότι αυτοί οι υπερτοπικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού και τουρισμού αφορούν και τις περιοχές που θα κατασκευαστούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις αλλά και εκείνες που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων (π.χ. χώρος του αεροδρομίου στο Ελληνικό, Λιπάσματα Δραπετσώνας κ. ά.).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχουν εκπονήσει το Σχέδιο Δράσης, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την ανάγκη για "επικαιροποίηση" του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, προχωρούν σε μια αναλυτική εξέταση και τελικά σε έναν συσχετισμό, μεταξύ των στόχων του ΡΣΑ (1515/85) και των νέων υπερτοπικών πόλων που προβλέπει ο νόμος για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Κι αυτό για να αποδείξουν την ασυμβατότητα μεταξύ των προβλέψεων του Ρυθμιστικού και εκείνων του νόμου για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Θα αναφέρουμε εδώ τρία συγκεκριμένα παραδείγματα:

1. Το άρθρο 2 του ΡΣΑ αναφέρεται στους "ειδικότερους στόχους για την εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε σχέση με το εθνικό επίπεδο". Η παράγραφος "α" αναφέρει: "Σταθεροποίηση του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με απώτερη προοπτική τη μείωσή του". Το Σχέδιο Δράσης λοιπόν εκτιμά ότι αυτός ο στόχος του 1515/85 δεν έχει άμεση σχέση με τον 2730/99 και εν γένει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει να αντικατασταθεί! Οι λόγοι είναι προφανείς, αφού στην Αθήνα αναμένεται να εισρεύσουν από την επαρχία χιλιάδες άνθρωποι λόγω της συρρίκνωσης τα επόμενα χρόνια του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

2. Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο "β" ο 1515/85 αναφέρει σαν στόχο το εξής: "Ανάσχεση της διόγκωσης των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα με λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αποπροσανατολισμό των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην περιφέρεια της χώρας κατά προτεραιότητα". Το Σχέδιο Δράσης σημειώνει ότι αυτός ο στόχος έρχεται σε μερική αντίθεση με όσα πρόκειται να γίνουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα "πέσουν" στην Αττική.

3. Στο άρθρο 3 του ΡΣΑ στην παράγραφο "γ" αναφέρεται ως στόχος:"Οικονομική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας σε σχέση με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκσυγχρονισμός των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, σχετική ενίσχυση της βιοτεχνίας και ελαφράς βιομηχανίας, με περιβαλλοντικά κριτήρια και ανάσχεση, έλεγχο και εκσυγχρονισμό του τριτογενούς τομέα".

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης και αυτό το άρθρο πρέπει να "εξαφανιστεί". Και πώς είναι δυνατόν να υπάρχει όταν η "Μητρόπολη" που ετοιμάζει η άρχουσα τάξη θα στηρίζεται σε λειτουργίες όπως: χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, γραφεία πολυεθνικών, δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ