Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα με φιέστες

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέφτηκαν χτες το απόγευμα οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών και αφού τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης φέτος, ζήτησαν από τον ίδιο να τεθεί επικεφαλής μιας μεγάλης εκστρατείας για την προστασία των δασών και την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα κενά που παρατηρούνται στη δασοπυρόσβεση, προωθώντας το θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη, ένα θεσμό που παραμένει στα χαρτιά εδώ και 20 σχεδόν χρόνια... Το σχετικό νομοσχέδιο για πρώτη φορά συντάχθηκε επί υπουργίας Θανάση Τσούρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή μόλις το 1991, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο νόμος προβλέπει την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν εφαρμόστηκε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, επειδή οι δήμοι και οι κοινότητες αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτούμενες δαπάνες.

Η απροθυμία των Ελλήνων να ενταχθούν σε ένα κίνημα εθελοντισμού, έχει βέβαια πολλές ερμηνείες, αλλά κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν τώρα ότι ενδέχεται να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη του νόμου, ώστε να διευρυνθούν τα προνόμια που έχουν οι εθελοντές πυροσβέστες. Σύμφωνα με το νόμο οι εθελοντές, εφόσον έχουν τα απαιτούμενα προσόντα, προτιμούνται κατά τους διαγωνισμούς για την κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα έναντι άλλων υποψηφίων, έχουν δωρεάν είσοδο στα δημόσια θεάματα, έχουν έκπτωση 20% στο φόρο εισοδήματος κλπ.

Σήμερα εξάλλου ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα βρεθεί στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, για να δείξει έτσι την αναγνώριση του προσφερόμενου έργου από τους πυροσβέστες. Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν ανακοινώσει ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα πάνω από 100 δισ. δραχμές για την ανανέωση του τεχνολογικού του εξοπλισμού και τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων. Οι εξαγγελίες όμως αυτές χαρακτηρίζονται από τους συνδικαλιστές ως "πυροτεχνήματα", αφού ακόμα δεν έχουν ρυθμιστεί τα καυτά εργασιακά προβλήματα του προσωπικού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κ. Καρράς είπε στο "Ρ" ότι "είχαν δοθεί υποσχέσεις από τους προηγούμενους υπουργούς πως θα εφαρμοστεί το πενθήμερο μέσα στο 1999, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Το ίδιο συμβαίνει και με το χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Από το 1931 που λειτούργησε η πυροσβεστική υπηρεσία, δεν έχει γίνει τίποτε. Ακούστηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα μας αποζημίωνε με μια έξτρα αμοιβή επειδή αναλάβαμε τη δασοπυρόσβεση. Δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα πάρουμε επιπλέον περίπου εξήντα χιλιάδες δραχμές τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου, αλλά είχα μιλήσει από τότε για πυροτέχνημα. Τώρα πληροφορήθηκα ότι θα δοθεί αποζημίωση, μειωμένη κατά 50%".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ