Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΩΡΓΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΘ
Δε θα επιτρέψουμε να κλείσει η Φοιτητική Λέσχη

- Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ;

- Η Λέσχη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη φάση, στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της. Με την τελευταία περικοπή των 420 εκατ. από το νέο προϋπολογισμό της από το υπουργείο Παιδείας είναι πραγματικά στα πρόθυρα του κλεισίματος. Νέες ελλείψεις σε προσωπικό, απόλυση των εργαζομένων στη συντήρηση, μη κάλυψη των κενών θέσεων που μένουν από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο φέρνει τη Λέσχη στα πρόθυρα του κλεισίματος. Αυτή τη στιγμή προωθείται το γνωστό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Λέσχης, στα πλαίσια της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα οποία για μας είναι μέτρα ιδιωτικοποίησης. Μέσα από την προώθηση της συνολικής απαξίωσης της Λέσχης, οδηγούν στο γνωστό δίλημμα: "Νοικοκύρεμα", δηλαδή "πλήρωνε για να έχεις", ή κλείσιμο.

- Ποια είναι τα προβλήματα που θα επιφέρει στους φοιτητές μια ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της Λέσχης;

- Κατ' αρχάς καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ήδη Σεπτέμβρης. Η λειτουργία θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει και ότι ο φοιτητής επιβαρύνεται πάρα πολύ οικονομικά. Ο φτωχός φοιτητής αντιμετωπίζει πραγματικά πρόβλημα επιβίωσης και ιδίως όταν επιβαρύνεται με μεγάλα έξοδα για το φαγητό του. Καταλαβαίνει κανείς ότι ένα παρατεταμένο κλείσιμο της Λέσχης πόσο πολύ επιβαρύνει τον εργαζόμενο λαό, ο οποίος στέλνει τα παιδιά του στο Πανεπιστήμιο για να μορφωθούν και απαιτεί από την πολιτεία, στην οποία έχει πληρώσει τριπλά και τρίδιπλα αυτές τις "παροχές", να παρέχει βασικές υπηρεσίες στα παιδιά του, δηλαδή σίτιση και στέγαση. Το κλείσιμο όμως δεν αποσκοπεί μόνο στο να περικοπούν κάποια χρήματα, δηλαδή στο να σταματήσει να υφίσταται μια "μη παραγωγική επένδυση" της πολιτείας. Αποσκοπεί στο να στρώσει το χαλί στην ιδιωτικοποίηση. Για να μπουν πολύ σύντομα τα διλήμματα του στιλ "νοικοκυρεύουμε τη Λέσχη", που πάει να πει βάζουμε δελτία, ή, από την άλλη, την αφήνουμε κλειστή. Το φοιτητικό κίνημα δε θα αφήσει σε καμία περίπτωση να βγει η Λέσχη σε πλειστηριασμό.

- Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η ΦΕΑΠΘ προκειμένου να μην κλείσει η Λέσχη;

- Το φοιτητικό κίνημα στην πόλη μας βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από ό,τι βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια. Εχει επανασυσταθεί το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ. Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων των φοιτητών και την προηγούμενη χρονιά αλλά και στην αρχή της φετινής, με πρώτη κινητοποίηση αυτή στην Εκθεση, στα πλαίσια της διοργάνωσης του ΠΑΜΕ, έδειξε ότι αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και με την άνοδο της Πανσπουδαστικής βρίσκονται σε θέση να πάρουν σήμερα αγωνιστικές αποφάσεις. Το φοιτητικό κίνημα δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να παραχωρήσει τα κεκτημένα δικαιώματά του. Μαζί με τους εργαζόμενους της Λέσχης, μαζί με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, αλλά και συνολικά με όλο τον εργαζόμενο λαό, του οποίου υπόθεση είναι η παιδεία, το φοιτητικό κίνημα θα υπερασπίσει άμεσα το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ