Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο αγώνας συνεχίζεται

Ανεβαίνει το αγωνιστικό θερμόμετρο στο θεσσαλικό κάμπο και η αγροτιά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις, ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ

Αποψη απο πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας
Αποψη απο πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας
Στο γνωστό δρόμο του αγώνα θα πορευτούν ξανά φέτος οι αγρότες της Θεσσαλίας, αντιδρώντας αγωνιστικά στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνεχίζεται και προκαλεί συνεχώς νέα και πιο οξυμένα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο. Και οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία - όπως όλες των 6 τελευταίων χρόνων - ξεκινούν με ενημερωτικές, προειδοποιητικές συγκεντρώσεις σε χωριά και επαρχιακές πόλεις της περιοχής. Αν η κυβέρνηση δε λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις, τότε οι κινητοποιήσεις, που διοργανώνονται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, θα συγκλίνουν σε νομαρχιακό επίπεδο και θα συντονιστούν πανθεσσαλικά, με ευθύνη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), ενώ θα γίνει προσπάθεια ο συντονισμός να επεκταθεί και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στα πλαίσια, λοιπόν, της προετοιμασίας των αγροτικών οργανώσεων για τις νέες κινητοποιήσεις, πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και μελών ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων, στον Παλαμά της Καρδίτσας. Η σύσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας - παρά το γεγονός ότι αυτό το διάστημα οι αγροτικές δουλιές βρίσκονται στο «φόρτε» τους - ήταν πολύ μαζική, που δείχνει ότι τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της περιοχής είναι αποφασισμένα να οργανώσουν πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες φέτος, ανταποκρινόμενα στις διαθέσεις του αγροτικού κόσμου που εκπροσωπούν. Αυτή η αποφασιστικότητα εκφράστηκε και στις ομιλίες και τις παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια της σύσκεψης. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μίλησαν, ακόμα, οι Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος της ΠΑΣΕ και νομάρχης Καρδίτσας, Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», Φ. Σαλαγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Αλληλεγγύη», Κώστας Μπάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, το λόγο πήραν, επίσης, αρκετοί εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της περιοχής, ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τονίζοντας με έμφαση πως γι' αυτά ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και επισημαίνοντας την ανάγκη οι φετινές κινητοποιήσεις, για την ικανοποίηση των γνωστών αιτημάτων που τίθενται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, να είναι πιο μαζικές και δυναμικές από τις προηγούμενες και να στοχεύουν στην καρδιά του προβλήματος, δηλαδή στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αποσκοπώντας στην ανατροπή της.

Ο Β. Μπούτας

Στην ομιλία του ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οπως ανέφερε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους σιτοπαραγωγούς έφτασαν τις 3.500 δραχμές το στρέμμα το 1999 και το 2000 θα φτάσουν τις 10.000, ενώ η τιμή των σιτηρών μειώθηκε κατά το 7,5 δρχ. το κιλό το 2000 και είναι αποφασισμένο να μειωθεί κι άλλες 7,5 δρχ. το 2001.

Για το βαμβάκι υπογράμμισε ότι η κοινή οργάνωση αγοράς από την αναθεώρησή της το 1995 είχε τραγικά αποτελέσματα για τους βαμβακοπαραγωγούς κι αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Καρδίτσα είπε ότι στην εξαετία 1995 - 2000 η βαμβακοκαλλιέργεια μειώθηκε κατά 212.000 στρέμματα (!) και στους παραγωγούς επιβλήθηκαν συνολικά στην εξαετία πρόστιμα ύψους 8,5 δισ. δραχμές περίπου. Οσον αφορά στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για το ύψος που θα κυμανθεί φέτος η τιμή του βαμβακιού και τους ισχυρισμούς κυβερνητικών βουλευτών κι άλλων παραγόντων για «ικανοποιητικές τιμές», είπε ότι αυτό που γνωρίζει μέχρι στιγμής ο αγρότης είναι ότι, με βάση τα όσα δήλωσε προς την ΕΕ η κυβέρνηση σχετικά με το αναμενόμενο ύψος της παραγωγής, η τιμή προκαταβολής θα κυμανθεί στις 190 δρχ. το κιλό, που σημαίνει ότι και φέτος η τιμή του βαμβακιού θα είναι εξευτελιστική. Εθεσε, δε, το αγροτικό αίτημα να ενισχυθούν οι παραγωγοί από το ελληνικό κράτος, ώστε να πάρουν την τιμή στόχου, υπενθυμίζοντας ότι πέρσι - για προεκλογικούς λόγους - η κυβέρνηση έδωσε το 40δραχμο, αποδεικνύοντας ότι όταν θέλει δεν εμποδίζεται από την ΕΕ να ενισχύει τους αγρότες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Β. Μπούτας στο πρόσθετο, μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί στους αγρότες, η τεράστια αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης, αναφέροντας το γνωστό αίτημα του αγροτικού κινήματος για πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ - δηλαδή χωρίς τη βαριά φορολόγησή σου - όπως δίνεται στους εφοπλιστές. Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα κατά της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Τέλος στάθηκε ιδιαίτερα και στο αίτημα να γίνουν επιτέλους τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλία - Αχελώος, Σμόκοβος, Κάρλα κ.ά. - που θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα του νερού και θα συμβάλουν στη διατήρηση και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά πρέπει να φτάσουμε οργανωμένα κοντά στους αγρότες, να τα συζητήσουμε ήρεμα χωρίς αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα με τους νέους που έχουν το μέλλον μπροστά τους και να τους καλέσουμε όλους, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, ν' αντισταθούν, να παλέψουν για μια άλλη πολιτική, φιλοαγροτική, ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, για μια πολιτική που δε θα επιβάλλει πρόστιμα και περιορισμούς, που θα καταργεί την ασυδοσία που δίνει η "ελεύθερη" αγορά και οι συμφωνίες της ΕΕ. Γι' αυτό πρέπει να συντονιστούμε για νέους αγώνες, πιο μαζικούς, πιο δυναμικούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις(2011-11-25 00:00:00.0)
Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε!(2005-02-26 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις κατά της ΚΑΠ(2003-06-05 00:00:00.0)
Τιμή στον ξεσηκωμό η συνέχιση του αγώνα(2000-03-07 00:00:00.0)
Με τα τρακτέρ στη μάχη(2000-01-20 00:00:00.0)
Ολοι έτοιμοι στο ξεκίνημα των νέων αγώνων(1999-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ