Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Τους «ξεζουμίζει» ο νέος κανονισμός

Αμεσα μέτρα ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή

Σοβαρά προβλήματα και με τον επιστρεφόμενο ΦΠΑ έχει δημιουργήσει στους παραγωγούς χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών η εφαρμογή του νέου κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, όπως τονίζεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή πέντε βουλευτές του ΚΚΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος Παναγιώτης Κοσιώνης, Σπύρος Στριφτάρης, Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Πατάκης και ΝίκοςΓκατζής επισημαίνουν στο κείμενο της Ερώτησης: «Με τον προηγούμενο κανονισμό η κοινοτική επιδότηση στα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή δίνονταν στο μεταποιητή, με την προϋπόθεση ότι θα κατέβαλλε στον παραγωγό την προβλεπόμενη από την ΕΕ ελάχιστη τιμή, η οποία συμπεριλάμβανε την επιδότηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να παίρνει επιστροφή ΦΠΑ και για το ποσό της τιμής που αντιστοιχούσε στην κοινοτική επιδότηση. Ετσι, ο υπολογισμός του ύψους της επιστροφής του ΦΠΑ αντιστοιχούσε στην πραγματικότητα, επειδή η ελάχιστη τιμή - μέρος της οποίας αποτελούσε η επιδότηση - καθοριζόταν σε ένα βαθμό με βάση το κόστος παραγωγής».

«Με την αλλαγή όμως του κανονισμού - εξηγούν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ - η επιδότηση δίνεται απευθείας στον παραγωγό και ο μεταποιητής καταβάλλει με σχετικό τιμολόγιο την εμπορική τιμή, το ύψος της οποίας είναι εξευτελιστικό (2-7 δρχ./κιλό). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το ύψος της επιστροφής του ΦΠΑ να είναι μηδαμινό, αν υπολογιστεί μόνο επί της εμπορικής τιμής και υποπολλαπλάσιο του φόρου που πληρώνουν οι αγρότες για την αγορά εφοδίων, μηχανημάτων κ.ά.».

Το ύψος του επιστρεφόμενου ΦΠΑ, για να πλησιάζει στην πραγματικότητα, πρέπει να υπολογίζεται σε ολόκληρο το ποσό της θεσμοθετούμενης από το νέο κανονισμό επιδότησης και όχι στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση του προστίμου συνυπευθυνότητας, διευκρινίζεται στην Ερώτηση του ΚΚΕ. Ομως, οι αρμόδιες ΔΟΥ, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζουν το ύψος του επιστρεφόμενου ΦΠΑ μόνο επί της εμπορικής τιμής.

Επειδή, λοιπόν, η επιδότηση καταβάλλεται για να αντιμετωπίσει το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι πολλαπλάσιο της εμπορικής τιμής, ενώ το άθροισμα της εμπορικής τιμής και της επιδότησης είναι πολύ μικρότερο από την ελάχιστη τιμή του προηγούμενου κανονισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομικών: Τι ενέργειες θα κάνουν για να αποκατασταθεί άμεσα η παραπάνω αδικία; Επίσης, αν θα σταλεί άμεσα εγκύκλιος, στην οποία ρητά θα αναγράφεται ότι το ύψος του επιστρεφόμενου ΦΠΑ υπολογίζεται με βάση το προβλεπόμενο ποσοστό επί της εμπορικής τιμής, αλλά και ολόκληρης της προβλεπόμενης επιδότησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ