Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΤΑΣ
Αδιαφορεί η κυβέρνηση

Καμία ουσιαστική δέσμευση δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο οι πορτοκαλοπαραγωγοί Αρτας, που φέτος ειδικά με τη μείωση της επιδότησής τους δεν καλύπτουν ούτε καν τα έξοδά τους.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τασούλας,καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται οι παραγωγοί, οι οποίοι παρέδωσαν τα πορτοκάλια σε διάφορα χυμοποιεία και αντί της επιδότησης των 36 δρχ. που έπρεπε να πάρουν τούς δόθηκαν 13 δρχ. προκαταβολή και 6 δρχ. θα τους δοθούν αργότερα. Την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των χυμοποιείων πλουτίζουν, αφού αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα πορτοκάλια, εξαναγκάζοντας αρκετούς παραγωγούς που δεν καλύπτουν τα έξοδά τους να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που στο Νομό Αρτας αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής στην απάντησή του επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στους ίδιους τους παραγωγούς, λέγοντας ότι είχαν ειδοποιηθεί νωρίς για τη μείωση της επιδότησης λόγω της υπέρβασης της ποσόστωσης. Αναγκάστηκε όμως να παραδεχτεί ότι οι χυμοποιοί θησαυρίζουν, λέγοντας γενικά και αόριστα ότι θα υποχρεωθούν αυτοί να συνεισφέρουν, γιατί κερδίζουν πολλά. Η κυβέρνηση, είπε, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αυξηθεί το επιτρεπόμενο πλαφόν και υποσχέθηκε ότι δε θα ισχύσουν τα τριετή συμβόλαια που υπέγραψαν οι παραγωγοί.

"Υπόσχεστε στους αγρότες δρόμο μακρύ και στενά παπούτσια" τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Τασούλας, καταγγέλλοντας ότι οι παραγωγοί "καίγονται", ενώ η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο. Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν λόγω της ΕΕ και οι παραγωγοί δε βγάζουν ούτε το κόστος τους είπε και αναρωτήθηκε: "Αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, τότε τι σας θέλουν οι αγρότες για κυβέρνηση; Σπάστε τα με την ΕΕ, γιατί δε σας φταίνε τίποτα οι αγρότες". Ο βουλευτής κάλεσε τέλος τον υπουργό να δεσμευτεί με συγκεκριμένα μέτρα ότι θα ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org