Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Δικαιωθήκαμε"!

Περήφανη και δικαιωμένη, δηλώνει η ηγεσία της ΝΔ, από τη μέχρι τώρα δεξιόστροφη πολιτική πορεία της κυβέρνησης Σημίτη. Ανεξάρτητα από τα άσφαιρα πυρά, που ανταλλάσσουν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση Σημίτη εφαρμόζει μέτρα και πολιτικές που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν προγραμματικές διακηρύξεις της συντηρητικής παράταξης. Για παράδειγμα, οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων (ΟΤΕ, τομέας ενέργειας, τράπεζες κλπ.), η εισοδηματική πολιτική που προβλέπει ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω από τον πληθωρισμό, η περικοπή επιδοτήσεων σε φορείς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ. ήταν προγραμματικές διακηρύξεις της φιλελεύθερης παράταξης, που εμφανιζόταν σαν ο κύριος πολιτικός εκφραστής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Μέχρι πρόσφατα, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δήλωνε - στα λόγια - πολέμιος των παραπάνω πολιτικών, καθώς εμφανιζόταν με το μανδύα του υπέρμαχου των συμφερόντων των εργαζομένων και των "μη προνομιούχων".

***

Τα τελευταία χρόνια, όμως, και κυρίως από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού και στη συνέχεια προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο Κ. Σημίτης, η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", όχι έκανε τμήμα του προγράμματός της, αλλά άρχισε να υλοποιεί μέτρα και πολιτικές που αποτελούσαν την πεμπτουσία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ και, φυσικά, πάγιες θέσεις του ΣΕΒ και άλλων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτό, είναι κάτι που το ομολόγησε δημόσια ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, με τις θέσεις και απόψεις που διατύπωσε στην πρόσφατη συνέντευξη στο Ζάππειο. Ιδού, μερικές από τις αποκαλυπτικές ομολογίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, που δείχνουν το μέγεθος της σύγκλισης των πολιτικών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη δεξιόστροφη πορεία του κυβερνώντος κόμματος:

  • "Η κυβέρνηση - είπε - έχει συρθεί τελικά σε άλλες θέσεις", από εκείνες που πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ. "Σπρώχνουμε τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση", είπε για να αποδείξει ότι οι πιέσεις που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για όλο και πιο συντηρητές πολιτικές, πιάνουν τόπο...
  • Εκανε την αυτοκριτική του, γιατί η ΝΔ "ξεπέρασε με τη στάση της το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης". Εμείς, είπε, όχι απλά "συναινούμε, αλλά του δείχνουμε (σ.σ. του πρωθυπουργού) τι πρέπει να κάνει"!

***

Στο τέλος της συνέντευξης, ο πρόεδρος της ΝΔ, αποκαλύπτοντας το σύρσιμο του ΠΑΣΟΚ στις θέσεις της ΝΔ, δήλωσε, με αφοπλιστική ειλικρίνεια: "Αισθάνομαι δικαιωμένος και περήφανος, όταν ακούω υπουργούς να μιλάνε για αποκρατικοποίηση". Οταν έχεις τόσο αποκαλυπτικές δηλώσεις, τα σχόλια περιττεύουν. Ο καθένας, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org