Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
"Παρανοήθηκε" ο Χόλμπρουκ

Ως κάλυψη ουσιαστικά των επιλογών Χόλμπρουκ που στόχο έχουν την αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, μπορεί να εκληφθεί η θέση που ανέπτυξε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης,ενημερώνοντας την επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός αναφερόμενος στα όσα είπε ο Αμερικανός διαμεσολαβητής μετά την πρόσφατη αποτυχημένη διαμεσολαβητική του προσπάθεια για την ισοτιμία ουσιαστικά των δύο μερών στην Κύπρο, τα απέδωσε σε "παρανόηση" των όσων είπε ο Ρ. Χόλμπρουκ. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι πάντοτε μέχρι τώρα ο Πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης στις διακοινοτικές συνομιλίες εκπροσωπεί μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά ενώ την Κυπριακή Δημοκρατία την εκπροσωπεί στις συνομιλίες με τις άλλες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Χόλμπρουκ είπε ότι δε θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς ενώ αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και από πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου, τις απέδωσε στον εσωτερικό κομματικό ανταγωνισμό. Υπογράμμισε δε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών και αυτές συνεργάζονται στενά.

Είμαστε ανοιχτοί, είπε, στην πρωτοβουλία του οποιουδήποτε για την επίλυση του Κυπριακού, αρκεί να κινείται στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Παρεμβαίνοντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η παρέμβαση Χόλμπρουκ στόχευε στη ματαίωση ή στην αναβολή της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300, στην προώθηση μίας μορφής αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος και στην εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών προοπτικών της Τουρκίας.

Κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης για το Κυπριακό εξέφρασαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Καψής, Βερυβάκης, Οικονόμου και Μάτης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ