Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχούν οι "Τσουκάτοι"

Η στήριξη του ΚΚΕ σε υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους στη Θεσσαλία, αγωνιστές του μαζικού κινήματος που διαθέτουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, ανησυχεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επιδίδεται σε μια άθλια επιχείρηση συκοφάντησης

Η πολιτική του ΚΚΕ να υποστηρίξει νομάρχες και δημάρχους - ανεξαρτήτως πολιτικών εντάξεων - που πρεσβεύουν απόψεις και θέσεις για μια αγωνιστική Τοπική Αυτοδιοίκηση, μακριά από τα κυβερνητικά "γρανάζια" και υπέρ του λαού, ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η ανησυχία αυτή εκδηλώνεται με πολλούς και διάφορους τρόπους - πυκνώνουν τα σχετικά δημοσιεύματα - και κυρίως με μια επιχείρηση συκοφαντίας σε βάρος του ΚΚΕ και υποψηφίων που στηρίζει. Ετσι γινόμαστε μάρτυρες δηλώσεων στελεχών του Κινήματος που αναμασούν τα περί "συνεργασίας ΚΚΕ - ΝΔ" για την Αυτοδιοίκηση στα χνάρια του "βρώμικου '89", κλπ., κλπ.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία η επιχείρηση συκοφάντησης παίρνει μεγάλες διαστάσεις, με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό βεβαίως δεν είναι περίεργο. Η πολιτική του ΚΚΕ να στηρίξει υποψήφιους που ασπάζονται μια διαφορετική αντίληψη και πρακτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουν σημαντική θητεία στο αγωνιστικό μαζικό κίνημα και διαθέτουν σοβαρή επιρροή στις πόλεις και στους νομούς στους οποίους δρουν, υλοποιείται με επιτυχία στη Θεσσαλία, στις υποψηφιότητες μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και άλλων αγωνιστών του μαζικού κινήματος. Στελέχη που αναδείχτηκαν στη διάρκεια των μεγάλων ενωτικών αγροτικών κινητοποιήσεων και άλλων λαϊκών αγώνων, δείχνοντας "δείγματα αγωνιστικής γραφής" για το παρόν και για το μέλλον. Δείγματα αγωνιστικότητας που χρειάζεται και η Αυτοδιοίκηση για να παίξει το ρόλο της υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Η επιτυχία της πολιτικής του ΚΚΕ στη Θεσσαλία προκαλεί και ενεργοποιεί τα "αντανακλαστικά" της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, στον τοπικό, αλλά και στον αθηναϊκό Τύπο βλέπουμε δημοσιεύματα - προφανώς κατευθυνόμενα - που αναφέρονται σε "κεντρική συμφωνία" ΚΚΕ - ΝΔ για υποστήριξη κοινών υποψηφίων κι άλλα συναφή.

Χαρακτηριστικές απ' αυτή την άποψη είναι οι δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου Θ. Τσουκάτου - του "στρατηγού του ΠΑΣΟΚ" που κηρύχτηκε "persona non grata" στη Θεσσαλία στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων - ο οποίος, μιλώντας στη Λάρισα, εφεύρε "ανίερες συμμαχίες" ΚΚΕ - ΝΔ και χαρακτήρισε "πολιτικό καιροσκοπισμό" - αυτός, ο κατ' εξοχήν πολιτικός καιροσκόπος - τη στήριξη του ΚΚΕ στην υποψηφιότητα του Β. Αναγνωστόπουλου για τη Νομαρχία Καρδίτσας.

Πρόκειται για έλλειψη ψυχραιμίας που εκτός των άλλων δείχνει και το ήθος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως - διότι το "ήθος" και το "ύφος" στελεχών τύπου Τσουκάτου είναι γνωστά - το μέγεθος της ανησυχίας της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος, που βλέπουν ν' απομονώνονται στο λαό και να 'ρχεται η ήττα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΚΚΕ έχει εξαρχής επίσημα και ανοιχτά ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξει καταξιωμένους μέσα στο λαό υποψήφιους, οι οποίοι θα διακατέχονται από αγωνιστικό πνεύμα και διάθεση για προσφορά στον τόπο τους. Εχει, επίσης, σαφώς ξεκαθαρίσει πως δε θα υπάρξει κεντρική συμφωνία σε επίπεδο κομμάτων - άλλωστε η πολιτική του για την ΤΑ βρίσκεται στον αντίποδα εκείνης της ΝΔ - και κατήγγειλε πως όσοι προωθούν τέτοια σενάρια εμφορούνται από σκοπιμότητες υπεράσπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org