Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Καταδυναστεύεται από τα ιδιωτικά μονοπώλια το κοινωνικό σύνολο

Τον κίνδυνο καταδυνάστευσης του κοινωνικού συνόλου από τα ιδιωτικά μονοπώλια, που προωθούνται και στον τομέα του φυσικού αερίου, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τον τομέα.

Επισημαίνοντας το ασυμβίβαστο του κοινωνικού οφέλους και των ιδιωτικών συμφερόντων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "και η κοινή θέση του Συμβουλίου, αλλά και η έκθεση του εισηγητή του ΕΚ εντάσσονται και τα δύο μέσα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης, της έσχατης φιλελευθεροποίησης, του ελεύθερου ανταγωνισμού μέσα στην ασύδοτη ελεύθερη αγορά".

"Κατευθύνεται, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, στο βαθμιαίο αποκλεισμό του δημόσιου τομέα, ενώ από την άλλη ενθαρρύνει και προωθεί το ιδιωτικό μονοπώλιο πάνω στο φωταέριο, μέσω της μορφής της ολοκληρωμένης επιχείρησης, είτε κάθετης είτε οριζόντιας. Και όταν είναι οριζόντια μάλιστα μπορεί να μπούνε στο φωταέριο και επιχειρήσεις που ασχολούνται με άλλο τομέα, π.χ., τον ηλεκτρισμό, και να έχουμε γιγάντια μονοπωλιακά, επιχειρησιακά συγκροτήματα, που θα καταδυναστεύουν την κοινωνία, κρατώντας αυτόν τον αποφασιστικό παράγοντα που λέγεται ενεργειακός και που έχει σχέση και σημασία για την ανάπτυξη, για την προσφορά κοινωνικής υπηρεσίας, για την προστασία του περιβάλλοντος".

"Και για τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το ιδιωτικό μονοπώλιο είναι ασυμβίβαστο, διότι επιδιώκει μόνο το κέρδος και τίποτε άλλο. Θα καταδυναστεύσει το κοινωνικό σύνολο που θα είναι υποχρεωμένο, φορολογούμενο, να πληρώνει και έργα υποδομής γι' αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά και για την ασφάλεια και περιφρούρησή τους".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ