Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ
Αφόρητη δυσοσμία...

Πίσω από τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές σ' αυτήν τη σύγκρουση στοιχίζονται όλοι οι άλλοι "σύμμαχοι", ενώ, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι "εχθροπραξίες" λαμβάνουν χώρα σε πολλά μέτωπα, που, στην προκειμένη περίπτωση, έχουν να κάνουν με τα διάφορα πεδία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων

H δημόσια ζωή της χώρας καλύπτεται, για μια ακόμα φορά, από το δύσοσμο κυκλώνα που προκαλεί η εκδήλωση μιας ακόμα σύγκρουσης μεταξύ των μεγαλοσχημόνων και των διαπλεκόμενων με την εξουσία συμφερόντων αυτού του τόπου. "Επίδικο" του "πολέμου" ανάμεσα στις διάφορες ομάδες των καπιταλιστών, ενός "πολέμου" που κηρύχτηκε χτες και επίσημα, είναι το ποιος θα καρπωθεί τα δισεκατομμύρια κέρδη και τα προνόμια που προκύπτουν από τον έλεγχο επί της ψηφιακής τηλεόρασης.

Πρωταγωνιστές σ' αυτήν τη σύγκρουση είναι, από τη μια μεριά, ο εκδότης της "Ελευθεροτυπίας", Κ. Τεγόπουλος και, από την άλλη, ο Σ. Κόκκαλης,ενώ πίσω από τους δυο βρίσκονται στοιχημένοι οι σύμμαχοι των δυο αυτών κέντρων, γύρω από την υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης. Οπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι "εχθροπραξίες" λαμβάνουν χώρα, όχι μόνο σε ένα μέτωπο, αλλά σε πολλά, που στην προκειμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με τα διάφορα πεδία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των εμπλεκομένων. Με άλλα λόγια, βρισκόμαστε στη φάση, που αρχίζει ο ένας να βγάζει στη φόρα "τ' άπλυτα" του άλλου.

Διπλό "τελεσίγραφο"
κήρυξης "πολέμου"

Το "τελεσίγραφο" για την κήρυξη των "εχθροπραξιών", στις οποίες η κυβέρνηση καλείται να κάνει το ...διαιτητή, ήταν διπλό:

Πρώτον,οι εκδόσεις Τεγόπουλος (μεγαλομέτοχος της εταιρίας "Τηλέτυπος" που ελέγχει το "ΜΕGΑ" των Λαμπράκη, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Αλαφούζου, Τεγόπουλου, και η οποία συμμετέχει στην Multichoise Hellas, η οποία με τη σειρά της έχει συστήσει μαζί με την Nethold την εταιρία δορυφορικής ψηφιακής υπηρεσίας Nova), προσφεύγουν, όπως ανακοινώθηκε, εντός των ημερών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας τον ΟΤΕ, την ΕΡΤ, την "Ιντρακόμ" και τον ΑΝΤ-1 για μεθοδεύσεις "μπλοκαρίσματος" της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η προσφυγή Τεγόπουλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται δυο μήνες μετά την απαγόρευση της κυβέρνησης προς την εταιρία NOVA να εκπέμψει δορυφορικό σήμα. Μια απαγόρευση, που έγινε την παραμονή της εκπομπής του σήματος από τη NOVA, στις 5 Μάρτη, με συνέντευξη των Δ. Ρέππα και Τ. Μαντέλη, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δε θα επιτραπεί εκπομπή δορυφορικού σήματος πριν τη σύσταση ενιαίου φορέα, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο ΟΤΕ και η ΕΡΤ. Εκείνη η κυβερνητική παρέμβαση θεωρήθηκε υποβοηθητική του "κοντσόρτσιουμ" Κόκκαλη - Κυριακού, το οποίο, σε αντίθεση με την NOVA, δε διέθετε την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προλάβει να εκπέμψει σήμα, ταυτόχρονα με τον ανταγωνιστή της, δηλαδή το "κοντσόρτσιουμ" Τεγόπουλου.

"Χαρτί" στη σύγκρουση
και το "Ξυστό"

Δεύτερον,η κήρυξη του "πολέμου" μεταξύ των κεφαλαιούχων επιστεγάστηκε με το χτεσινό δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" κατά του Σ. Κόκκαλη και της"σκανδαλώδους", όπως χαρακτηρίζεται, ανανέωσης της σύμβασης που ετοιμάζεται να προχωρήσει ο τελευταίος με το Δημόσιο για το "Ξυστό Λαχείο". Η εφημερίδα του Κ. Τεγόπουλου, παίζοντας το "χαρτί" της σύμβασης του "Ξυστό" για να πλήξει τον αντίπαλό της, απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό με τίτλο "Για να προλάβει ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο - 7 ΞΥΣΤΑ ερωτήματα στον κ. Σημίτη",αναφέρει ότι "σε ένα νέο πολιτικό σκάνδαλο κινδυνεύει να ολισθήσει η κυβέρνηση",καθώς, όπως συμπληρώνει, "ετοιμάζεται να ανανενώσει τη σύμβαση για το Ξυστό Λαχείο του κ. Κόκκαλη που λήγει, χωρίς διεθνή διαγωνισμό και παρά τις διαπιστωμένες παραβάσεις του αναδόχου επί μια πενταετία, με τζίρο 500 δισ. δραχμές".

Ρέππας: "Ατελής" η σύμβαση,
η ΝΔ την υπέγραψε...

Τόσο το θέμα του δημοσιεύματος της "Ελευθεροτυπίας", όσο και η προσφυγή σχετικά με την ψηφιακή τηλεόραση, απασχόλησαν χτες την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι η προηγούμενη σύμβαση για το "Ξυστό" υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ και πως "σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, παρά μόνο σε διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά", οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Οπως συμπλήρωσε ο Δ. Ρέππας, "στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το ελληνικό Δημόσιο ζητά την αύξηση του ποσοστού των χρημάτων που θα λαμβάνει, ανάλογα με τις πωλήσεις και τα κέρδη, καθώς επίσης και την καθιέρωση ενός συστήματος πιστοποίησης της εγκυρότητας, όσον αφορά τη διαδικασία διανομής των κερδών σε κερδίζοντα λαχεία. Αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο δεν υπάρχει", όπως ομολόγησε.

Ερωτώμενος για το αν η επιτροπή διαπραγμάτευσης της ανανέωσης της σύμβασης που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση θα ασχοληθεί με τα συντελεσθέντα κατά την προηγούμενη 5ετία εφαρμογής του "Ξυστό", ο υπουργός απάντησε αρνητικά, λέγοντας "η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη, έτσι ακριβώς προκύπτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όσα είχαν αναληφθεί ως υποχρεώσεις από όλες τις πλευρές".Σε πλήθος δε ερωτημάτων γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης, από τη στιγμή που δεν υπήρχε μηχανισμός ελέγχου διανομής των κερδών, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί "ατελή",όπως είπε ο εκπρόσωπός της, ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι "δεν ήταν δυνατόν" να γίνει κάτι τέτοιο, "αφού δε δίνει αυτή τη δυνατότητα ούτε και η σύμβαση, να προχωρήσεις σε καταγγελία, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τεκμηριώσεις τους ισχυρισμούς και να αναπτύξεις τα επιχειρήματά σου, πράγμα το οποίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρχε λόγος να γίνει, γιατί δεν προέκυπτε από πουθενά ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα"...

Δεν παραβιάστηκεο νόμος, λέει η κυβέρνηση

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση για την ψηφιακή τηλεόραση, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι "είναι θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθεί η διαδικασία που κάνει ο ΟΤΕ, προκειμένου να διατυπώσει τη δική του πρόταση, ώστε εμείς να πάρουμε τελικώς τις πολιτικές αποφάσεις απέναντι στα σενάρια τα οποία θα μας δοθούν".

Σχετικά με τα δημοσιεύματα, είπε ότι "δεν έχω τα κείμενα των προσφυγών και δεν μπορώ να τα σχολιάσω", αλλά, όπως συμπλήρωσε, "η θέση της Ελλάδος είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση κανόνων ή νόμων. Και από τα δημοσιεύματα", υποστήριξε "βγάζουμε το συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνονται, έχουν πολιτικό χαρακτήρα, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα. Γι' αυτό μας κατηγορούν. Ποτέ, όμως, οποιαδήποτε κυβέρνηση - και η δική μας - δεν ανέλαβε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση (σ.σ.: για την εκπομπή δορυφορικού σήματος). Και δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρέωση οποιασδήποτε κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία δραστηριότητα τη χρονική στιγμή που επιθυμούν την έναρξη της δραστηριότητας αυτής, ιδιωτικοί φορείς".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org