Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ" ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

"Βγαίνουμε μπροστά από την κυβέρνηση και της λέμε "πρέπει να αποκρατικοποιήσετε την "Ολυμπιακή", πρέπει να διώξετε τις κρατικές τράπεζες. Και δεν τα κάνουν. Και αυτό είναι το τραγικό"... "Η κυβέρνηση απολαμβάνει ενός εξαιρετικού προνομίου, έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν την πιέζει στην εσφαλμένη κατεύθυνση, αλλά την παρωθεί στη σωστή, στη δημιουργική κατεύθυνση"... "Εμείς κάνουμε κάτι περισσότερο από συναίνεση. Του δείχνουμε τον στόχο και του λέμε και τι πρέπει να κάνει, αντί να περιοριζόμαστε στις εύκολες αντιπολιτευτικές συμβατικές συμπεριφορές".

Τα παραπάνω αποσπάσματα από την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΝΔ, είναι χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα εύληπτα για τις θέσεις και την πολιτική που υποστηρίζει η ηγεσία της ΝΔ, αλλά και για την αντιπολιτευτική τακτική της. Ουσιαστικά, ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο αυτό που έχει αντιληφθεί πολύ καιρό τώρα και ο πλέον αφελής, ότι δηλαδή συμπεριφέρεται ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για θέματα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οτι, δηλαδή, έχει μετατραπεί σε ένα δεκανίκι της κυβερνητικής πολιτικής, απεμπολώντας και τα τελευταία προσχήματα αντιπολίτευσης.

***

Οτι αποτελούν πλέον κοινό τόπο οι παραπάνω εκτιμήσεις, χρειάζεται, ίσως, να παρατεθεί ένα απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο της "Ελευθεροτυπίας": "Οι θέσεις που διατύπωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Κ. Καραμανλής, ουδόλως απέχουν από εκείνες του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ. Τους ίδιους στόχους έχει θέσει και ο κ. Σημίτης. Εχουμε, δηλαδή, για πρώτη φορά, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, όχι μόνο να συμφωνούν απολύτως σε ένα μεγάλο θέμα, όπως είναι αυτό της ένταξης στην ΟΝΕ, αλλά και στους τρόπους για την επίτευξη αυτού του στόχου".

Το ερώτημα, μετά τα παραπάνω, που χρειάζεται να απαντηθεί είναι γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ "δεν έχει πρόβλημα" να δηλώνει ανοιχτά ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τις επιλογές της, επιδεικνύοντας περισσή περιφρόνηση στα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους;

Πρώτον, είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος να στηρίξουν την αντιλαϊκή λαίλαπα, στο όνομα της ένταξης στην ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Η άρχουσα τάξη έχει σημάνει καιρό τώρα γενική επιστράτευση για την επίτευξη του "εθνικού στόχου" και φυσικά η ηγεσία της ΝΔ έχει σπεύσει να ανταποκριθεί πρώτη και καλύτερη, επιχειρώντας να δώσει τον καλύτερο εαυτό της. Αυτόν ακριβώς τον "εθνικό στόχο" επικαλέστηκε προχθές ο πρόεδρος της ΝΔ για να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη δεσμεύεται σε συγκεκριμένες επιλογές και μέτρα της κυβέρνησης και να περιορίζεται σε γενικόλογες αντιπολιτευτικές κορόνες, όπως στις "καλές εποχές" του δικομματισμού.

Δεύτερον, δίνει εξετάσεις στην άρχουσα τάξη ότι δε διστάζει να "θυσιαστεί" για να γίνουν πράξη οι επιθυμίες της, ότι αγνοεί επιδεικτικά το "πολιτικό κόστος" προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Δεν είναι τυχαίο ότι δε δίστασε να "κατέβει" ο ίδιος στο αεροδρόμιο, για να δείξει ότι δεν υπολογίζει να εκτεθεί και να αναλάβει το πολιτικό κόστος αλλά και να στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι δε διαφωνούν με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, όπως το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής" σε ιδιώτες που προτείνει το κόμμα του.

Φυσικά, προσδοκά να ανταμειφθεί για αυτή τη συνεπή και γενναία στάση του, έστω και κάπως καθυστερημένα, με την απλόχερη υποστήριξή της.

Τρίτον, γιατί ήδη η κυβέρνηση Σημίτη έχει υπερφαλαγγίσει την ηγεσία της ΝΔ στην υλοποίηση νεοφιλελεύθερων επιλογών, με αποτέλεσμα να μην της αφήνει πολλά περιθώρια για μια διαφορετική στάση. Επιπλέον, ο ίδιος δεν κρύβει την απέχθειά του στο λαϊκισμό, εννοώντας προφανώς την υποστήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους.

***

Κανείς δε μέμφεται την ηγεσία της ΝΔ για τις επιλογές της. Αλλωστε δεν περίμενε κανείς κάποια διαφορετική στάση από αυτή. Πάει πολύ όμως να ζητά εκλογική ενίσχυση από τις λαϊκές μάζες, όταν στηρίζει την αιώνια λιτότητα, την αύξηση της ανεργίας, την κατακρεούργηση των κοινωνικών δαπανών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επέκταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Είναι απόλυτα δικαιολογημένο και δίκαιο να αντιμετωπιστεί ως συνυπεύθυνη για το Γολγοθά των εργαζομένων.

Το συμπέρασμα που ενδιαφέρει το εργαζόμενους από τη συμπεριφορά και την πολιτική της ηγεσίας της ΝΔ, είναι ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης, της διαχείρισης, του δικομματισμού, συσπειρώνονται προκειμένου να επιβάλουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Ενισχύουν δηλαδή με κάθε τρόπο το "μαύρο μέτωπο", με στόχο τη λεηλασία των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Αβίαστα προκύπτει ότι από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μήπως "προκύψει κάτι καλύτερο" από τα κόμματα που βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντά τους. Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα και συγκεκριμένα στην οργάνωση ενωτικών και ταξικών αγώνων, να συντονίσουν τη δράση τους, να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο με στόχο την ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας. Είναι ο δικός τους μονόδρομος.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Το συμπέρασμα που ενδιαφέρει το εργαζόμενους από τη συμπεριφορά και την πολιτική της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι οι δυνάμεις της συναίνεσης, της διαχείρισης, του δικομματισμού, συσπειρώνονται προκειμένου να επιβάλουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες. Ενισχύουν δηλαδή με κάθε τρόπο το "μαύρο μέτωπο", με στόχο τη λεηλασία των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ευθεία σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα(20/12/2009)
Ο ...αντιδεξιός ΣΥΝ(25/11/2007)
Μπροστά σε «υπαρξιακά» προβλήματα(14/1/2003)
Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ(12/12/1998)
"Υψηλοί τόνοι" στη σύμπλευση(8/9/1998)
Στηρίζει κάθε αντιλαϊκή πολιτική(13/10/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org