Πέμπτη 7 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
Αγώνας για να σωθεί η ελαιοκαλλιέργεια

- Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση για τους ελαιοπαραγωγούς μετά και τις τελευταίες συζητήσεις - προτάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο λάδι;

- Η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς στο λάδι, που πάνε να επιβάλλουν τα επιτελεία των Βρυξελλών, προμηνύει ακόμα χειρότερα μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς και την ελαιοκαλλιέργεια. Αν περάσουν οι προτάσεις αυτές, στο νησί μας για παράδειγμα, το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αφού η ελαιοκαλλιέργεια είναι από τις βασικές πηγές εισοδήματος. Η κατάργηση της παρέμβασης ακόμα και με τις τιμές που γίνεται τώρα - σήμερα είναι 584 δραχμές και εμείς ζητάμε στις 1.000 δραχμές το κιλό για το έξτρα παρθένο - θα ανοίξει εντελώς το δρόμο για την ασυδοσία των λαδεμπόρων, που θα αγοράζουν το λάδι σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές. Στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών προτάθηκε, στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000", να συζητηθεί η επιδότηση στο λάδι μετά το 2000 από μηδενική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις στο λάδι, είτε δοθούν ανά δέντρο είτε ανά κιλό, θα είναι κατά πολύ μικρότερες από αυτές που δίνονται τώρα. Πάντως, οι συνολικές προτάσεις, αν περάσουν έτσι όπως σχεδιάζονται, θα έχουν ολέθριες συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια την ελαιοκαλλιέργεια στην εγκατάλειψη, τη συρρίκνωση και τον αφανισμό.

- Αυτή την περίοδο ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου;

- Η κατάσταση παραμένει ζοφερή για τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι εξακολουθούν να αντιστέκονται στην κλοπή που γίνεται, μέσα από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι - μεσάζοντες και βιομήχανοι. Στο νησί μας το πρόβλημα παίρνει δραματικές διαστάσεις και η αβεβαιότητα και ανησυχία των ελαιοπαραγωγών εντείνεται, αφού υπάρχουν ήδη απούλητα αποθέματα χιλιάδων τόνων. Και ο λόγος, φυσικά, για ό,τι συμβαίνει είναι η εξευτελιστική τιμή του προϊόντος. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι ολοφάνερα στην αγορά της Μυτιλήνης, αλλά και γενικότερα στην οικονομική κίνηση του νησιού. Για να καταλάβετε, από την πτώση της τιμής του λαδιού χάθηκαν 15 δισ. δραχμές και από το βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας της ΕΕ άλλα 5 δισ δραχμές.

- Μπρος στα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης;

- Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης είναι αρνητική. Επικαλούμενη ντιρεκτίβες της ΕΕ και δήθεν αδυναμίες του κρατικού προϋπολογισμού αρνείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας απορρίπτουν προκλητικά τα μέτρα που ζητάμε εμείς, δείχνοντας ανάγλυφα και στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει δεν είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών - και γενικότερα των εργαζομένων - αλλά η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει, στα πλαίσια των εντολών των Βρυξελλών και της "Ατζέντας 2000". Φυσικό επακόλουθο της πολιτικής αυτής είναι λοιπόν και η αγανάκτηση των ελαιοπαραγωγών. Αυτή η αγανάκτηση εκδηλώθηκε τόσο στα συλλαλητήρια, που έγιναν τους προηγούμενους μήνες, όσο και στις καθημερινές ενημερωτικές συγκεντρώσεις που γίνονται αυτό το διάστημα στα χωριά και θα κορυφωθεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των ελαιοπαραγωγών, που θα γίνει στις 11 του Μάη στην Αθήνα.

Φ. Σ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org