Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ασυδοσία και "πακέτα" κρύβουν οι αντιδράσεις τους

Σε κινδυνολογικούς και υποκριτικούς αφορισμούς του τύπου ότι τάχα το ΠΔ 84/84 "ευθύνεται για τη μείωση του επιπέδου απασχόλησης και την περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αττικής" κατέφυγαν και στη διάρκεια της χτεσινής ημερίδας οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων προκειμένου να πείσουν για την ουσιαστική κατάργησή του που θα σημάνει την ασύδοτη δράση τους σε βάρος του περιβάλλοντος, αλλά σε όφελος της τσέπης τους.

Δεν μπόρεσαν ωστόσο, αρκετοί από τους εισηγητές - εκπροσώπους των βιομηχάνων να κρύψουν ποιο είναι το αληθινό κίνητρο των επιδιώξεών τους. Οπως για παράδειγμα ο πρόεδρος του Βιομηχανικού τμήματος του ΕΒΕΑ Ελ. Κούρταλης,ο οποίος καταλόγισε στην εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 84/84 την ακύρωση "κάθε δυνατότητας συμμετοχής των μονάδων του κέντρου σε προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους". Ο ίδιος επέσεισε μάλιστα τον κίνδυνο να οδηγηθεί στον αφανισμό το 50% περίπου του βιοτεχνικού και βιομηχανικού δυναμικού της χώρας "αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση να τεθεί σε νέα βάση το καθεστώς αδειών και λειτουργίας των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της Αττικής".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ευ. Μυτηλιναίος ο οποίος υποστήριξε ότι η ισχύς του ΠΔ 84/84 "αποτρέπει την παραγωγική δραστηριότητα στην Αττική, απαγορεύει την ένταξη της παραγωγής στα Κοινοτικά Προγράμματα χρηματοδότησης, ευθύνεται για την αποσύνδεση του παραγωγικού από τον κοινωνικό ιστό", ζητώντας όχι απλά την τροποποίησή του, αλλά την πλήρη αναμόρφωσή του στην κατεύθυνση κατάργησης όλων των απαγορεύσεων!

"Τροχοπέδη στην ανάγκη των μεταποιητικών μονάδων για επέκταση και εκσυγχρονισμό", χαρακτηρίζει το 84/84 η εισήγηση και των εκπροσώπων του ΕΒΕ Πειραιά.

Διαφορετική όμως - για λόγους βέβαια άλλου συμφέροντος - είναι η άποψη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ετοίμου Σκυροδέματος, ο οποίος επισημαίνει ότι δυστυχώς το ΠΔ 84/84 "καταστρατηγήθηκε και καταστρατηγείται ακόμη και σήμερα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, σοβαρά προβλήματα ποιότητας, έλλειψη σωστής παροχής υπηρεσιών και επικίνδυνη πλέον όχληση του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο Αττικής". Ο Σύνδεσμος μάλιστα ζητά πρόσθετα μέτρα απαιτώντας: Απαγόρευση εγκατάστασης Εργοταξιακών Σκυροδεμάτων από κατασκευαστικές εταιρίες στο Λεκανοπέδιο Αττικής και Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όχι μόνο στην αρχή των τεχνικών έργων, αλλά και στη διάρκεια εκτέλεσής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βιομηχανική ζώνη όλη η Αττική(2001-10-05 00:00:00.0)
Ολα για τους βιομήχανους(2001-04-21 00:00:00.0)
Δυο λόγια για τις αξιώσεις του ΕΒΕΑ(1998-06-21 00:00:00.0)
Ζητάει το δικαίωμα να δίνει άδειες σε βιομηχανίες(1997-10-02 00:00:00.0)
Σημαντική απόσταση λόγων και έργων(1996-11-19 00:00:00.0)
Μεταποίηση και πόλη μπορούν να συνυπάρξουν υπό προϋποθέσεις(1996-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ