Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΑΚΗ
Το "Εθνικό Πάρκο" της ασυδοσίας

Σημαντικοί υδροβιότοποι και άλλα οικοσυστήματα αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Μόνο στα χαρτιά όμως, αφού οι ιδιώτες έπεσαν "με τα μούτρα" στην περιοχή, υπό το αδιάφορο "σφύριγμα" του κράτους!

Με καταστροφή απειλούνται οι υγροβιότοποι στη Θράκη, αφού το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1996, εξακολουθεί να παραμένει ανενεργό, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες και παράνομες δραστηριότητες να ρυπαίνουν, ανενόχλητες από το κράτος, το περιβάλλον.

Οι υγροβιότοποι, που, από τις 16 Σεπτέμβρη 1996, αποτελούν το Εθνικό Πάρκο (ΦΕΚ 854/16.9.96), το μεγαλύτερο της χώρας, είναι το δέλτα Νέστου, η λίμνη Βιστωνίδα, η λίμνη Ισμαρίδα και οι μεταξύ τους παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), το δέλτα του Νέστου έχει χαμηλή ροή νερού, ενώ η κοίτη του ποταμού ξεραίνεται, ειδικά τους θερινούς μήνες, λόγω της απρογραμμάτιστης άρδευσης υδροβόρων καλλιεργειών κατά μήκος του ποταμού, από Ελλάδα και Βουλγαρία. Η κατάσταση αυτή υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί από τη λειτουργία φραγμάτων της ΔΕΗ.

Επίσης, όσες συστάδες απόμειναν στην ίδια περιοχή από το δάσος Κοτζά - Ορμάν υφίστανται εντατική λαθροϋλοτόμηση, με φυσικό επακόλουθο να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σ' αυτήν την περίπτωση, εκτός από την εφαρμογή της απαγόρευσης της υλοτόμησης, θα πρέπει να εξασφαλιστούν καυσόξυλα στους παραποτάμιους οικισμούς από άλλες πηγές.

Τμήματα του Δέλτα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, με άμεσο κίνδυνο τη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, ενώ αμμοληψίες και λαθροθηρία γίνονται ανεξέλεγκτα ακόμη και εντός της ζώνης Α, υποτίθεται, "υψηλής προστασίας". Εξάλλου, στη λίμνη Βιστωνίδα γίνονται τεχνικά έργα για τον περιορισμό της έκτασής της στα ανατολικά, ενώ οικοπεδοποίηση και παράνομη δόμηση γίνεται στους υγροβιότοπους του Νομού Ξάνθης, στις περιοχές του Μυρωδάτου και των Αβδήρων.

Στην περιοχή Αλμύρας Βελόνης της Κοινότητας Αβδήρων του Νομού Ξάνθης συντελείται μια οικολογική καταστροφή, χαρακτηριστική όσον αφορά στην ασυδοσία των ιδιωτών και την κρατική αδιαφορία. Πρόκειται για αβαθή υγρότοπο που φιλοξενεί σπάνια, προστατευόμενα πουλιά και, στις όχθες του, σπάνια θηλαστικά. Λόγω αυτού του πολύτιμου φυσικού πλούτου, η Αλμύρα Βελόνη περιλαμβάνεται στη Συνθήκη Ραμσάρ, ενώ, με την κοινή υπουργική απόφαση 5796(ΦΕΚ 854/16.9.96), έχει συμπεριληφθεί στη Ζώνη Β, όπου καμία οικιστική δραστηριότητα δεν επιτρέπεται πέραν των υφιστάμενων οικισμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΑΚΕΘΡΑ, ιδιωτική εταιρία, εντελώς παράνομα, προχωρεί σε πωλήσεις οικοπέδων για τη δημιουργία παραθεριστικού οικισμού. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει εκτεταμένες εργασίες, όπως μπαζώματα, διάνοιξη δρόμων και διάνοιξη καναλιών, με στόχο την αποστράγγιση του υγροβιότοπου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντά σ' αυτήν την εξόφθαλμη καταπάτηση... "καλώντας" (!) τους ιδιώτες να σταματήσουν. Φυσικά, οι εργασίες συνεχίζονται. Συγχρόνως, άλλοι"καλοθελητές" έχουν ήδη οικοπεδοποιήσει τον υγροβιότοπο, που, εκτός από προστατευόμενη περιοχή, είναι και δημόσια έκταση...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ