Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Φιέστες για την καθυστέρηση και τα "πανωπροίκια"

Αγνωστο παραμένει ακόμη πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό της Αθήνας, παρά τη νέα φιέστα που διοργανώθηκε χτες το πρωί με αφορμή την άφιξη του πρώτου "Μετροπόντικα" στο σταθμό "Νέος Κόσμος". Ο "μετροπόντικας" των 484 μέτρων σήραγγας από τον προηγούμενο σταθμό "Ολυμπιείο" μέσα σε ενάμιση περίπου μήνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι της "Αττικό Μετρό", μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 71% του έργου, παρότι με την αρχική σύμβαση αυτό θα έπρεπε να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό της πρωτεύουσας από τον περασμένο Δεκέμβρη. Τώρα δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει ούτε φέτος το Νοέμβρη, που προβλέπει η σκανδαλώδης συμπληρωματική σύμβαση.

Ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει την οριστική παράδοση του έργου, ενώ αρκέστηκε να πει ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσει να διανοίγει τη σήραγγα και ο δεύτερος "μετροπόντικας" που μεταφέρεται στη Δάφνη. Να σημειώσουμε ότι έντονος προβληματισμός υπάρχει για την ικανότητα των τεράστιων μηχανημάτων να αντιμετωπίσουν μικρά πάχη και χαμηλής ποιότητας εδάφη που υπάρχουν μεταξύ των σταθμών Ν. Κόσμου - Αναλάτου και Αναλάτου - Αγ. Ιωάννη. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένα από τα δύο μηχανήματα να αντικαταστήσει την κεφαλή του με άλλη "Ανοιχτής Ασπίδας". Το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει τα "πανωπροίκια" ύψους 10 δισ. δρχ. που διεκδικούν ξανά οι εργολάβοι με πρόσχημα την αλλαγή της κεφαλής, αλλά και τα έξοδα μεταφοράς του δεύτερου "μετροπόντικα" από τον "Ευαγγελισμό" στη Δάφνη.

Αγνωστο επίσης παραμένει τι θα γίνει με τη διαδρομή Σύνταγμα - Βοτανικός, όπως τροποποιήθηκε και η οποία, ως γνωστόν, έχει αφαιρεθεί από την εργολαβία, αλλά έχει σταματήσει και η επαναδημοπράτησή της. Δεν αποκλείεται βέβαια καθόλου να ανατεθεί το τμήμα αυτό στους ίδιους εργολάβους. Το βέβαιο είναι πάντως ότι το μετρό θα παραδοθεί κατά τμήματα, αφού έτσι κι αλλιώς η διαδρομή Σύνταγμα - Βοτανικός δεν υπάρχει πλέον ούτε σαν αναφορά στα γενικά πλάνα του έργου...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ