Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναι στην επικαιροποίηση, όχι στην κατάργηση

"Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταργηθούν, αποσπασματικά μεν, αλλά θετικά μέτρα σαν το ΠΔ 84/84". Αυτό τόνισε χτες στην ημερίδα του ΤΕΕ, ο Κ. Τζατζάνης,πολεοδόμος και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την απομάκρυνση των βυρσοδεψείων από την Αθήνα.

"Ζητούμενο πρέπει να είναι η επανατοποθέτηση του νομοθετήματος σε πιο ολοκληρωμένη βάση. Η οποιαδήποτε επικαιροποίηση του ΠΔ να μην είναι ουσιαστική κατάργησή του με ωραία λόγια, αλλά να πρόκειται για επικαιροποίηση που να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

- Καμία συνολική αύξηση προϋποθέσεων και κινήτρων εγκατάστασης νέων μεταποιητικών μονάδων στην Αττική και καμία μείωση των αντικινήτρων και εμποδίων που έθετε το ΠΔ 84/84.

- Βελτίωση του περιβάλλοντος με θεσμοθετημένα μετρήσιμα μεγέθη ή τουλάχιστον καμία συνολική αύξηση του περιβαλλοντικού φορτίου στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας και το Θριάσιο", πρόσθεσε ο Κ. Τζατζάνης.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αθήνας Θ. Γιαλύρη στην τοποθέτησή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι "οι βασικές αρχές σχεδιασμού της χωροταξικής οργάνωσης της βιομηχανίας, που τέθηκαν από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και υλοποιήθηκαν με το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής, εξακολουθούν και σήμερα να είναι επίκαιρες και θα ήταν λάθος να θιγούν. Συγκεκριμένα, η αρχή της ζωνοποίησης βασικών κλάδων και η λήψη μέτρων σταδιακής μετεγκατάστασης της διάσπαρτης βιομηχανίας μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς συνιστά βασική προτεραιότητα. Επίσης, η αναγωγή ως βασικού κριτηρίου της προστασίας του περιβάλλοντος αναφορικά με τις ιδρύσεις, επεκτάσεις για λόγους εκσυγχρονισμού και τις μετεγκαταστάσεις, είναι πλέον απαραίτητη, καθώς και η επιβολή και ο έλεγχος τήρησης περιβαλλοντικών όρων".

Την ανάγκη να διατηρηθεί η απαγόρευση ίδρυσης νέων μεγάλων μονάδων και ο πλήρης αποκλεισμός ορισμένων κλάδων, επισήμανε η Μ. Ευαγγελίδου,αρχιτέκτων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ). Επίσης αναφέρθηκε στην καθυστέρηση οργάνωσης των παραγωγικών ζωνών και πρότεινε μεταξύ άλλων να ανατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παρακολούθηση της εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων και να προβλεφτεί η συμμετοχή των μη κυβερνητικών οργανώσεων σ' αυτή.

Αντίθετα, άλλοι εισηγητές, προκειμένου να δικαιολογήσουν την "αναμόρφωση" του ΠΔ 84/84, ισχυρίστηκαν ότι στη βιομηχανία οφείλεται μόνο το 20% (!) της ρύπανσης της Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση εκμεταλλεύτηκαν και ορισμένα θέματα του διατάγματος που χρειάζονται επανεξέταση. Για παράδειγμα, η επέκταση κλάδων που επιτρέπεται να ιδρύονται στην Αττική, όταν εξειδικεύονται στην παραγωγή καινοτόμων και φιλικών προϊόντων προς το περιβάλλον, κλάδοι οι οποίοι δεν υπήρχαν όταν θεσμοθετήθηκε το διάταγμα.

Ο Α. Χοροζάνης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Δυτικής Αττικής στην τοποθέτησή του, επισήμανε: "Η ενασχόληση κάποιων με το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Αττική. Αντίθετα με την υποβάθμισή της. Πιστεύω ότι θέλουν να προωθήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη χώρα μας και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα 84/84. Η ΕΕ θέλει η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας να είναι περιοδική και να μεταλλάσσεται ανάλογα με τα σχέδια των πολυεθνικών και εφόσον κάθε προϊόν θα παράγεται σε ευκαιριακή βάση δε θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων κτλ. για την προστασία του περιβάλλοντος",κατέληξε.

Η επικεφαλής της Πανεπιστημονικής Κίνησης Μηχανικών Ρούλα Ξαρχάκου στην τοποθέτησή της τόνισε μεταξύ άλλων: "Το σύνολο των παρεμβάσεων σ' ένα οικιστικό σύνολο ή μια ολόκληρη περιοχή πρέπει να αντιμετωπίζεται με σύγχρονη, σφαιρική, "συστημική" θεώρηση και όχι αποσπασματικά. Απαιτείται νηφάλια να εξετάζεται το σύνθετο αυτό σύστημα των αλληλεξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο. Το δίλημμα λοιπόν "περιβάλλον ή ανάπτυξη" είναι ψευτοδίλημμα και δεν έχει επιστημονική βάση. Η προσπάθεια ελαχιστοποίησης μιας από τις παραμέτρους που συνθέτουν το πρόβλημα, πολύ περισσότερο η υποβάθμιση ή ο μηδενισμός των αιτιών που προκαλούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση - ανεργία και κατ' επέκταση με την ανάπτυξη, όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά εν δυνάμει γεννάει και άλλες αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαψεύδει η ΔΕΗ τις καταγγελίες της ΓΣΕΒΕΕ(1998-07-29 00:00:00.0)
Ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει και εργασία και περιβάλλον(1998-05-06 00:00:00.0)
Ο,τι θέλουν οι βιομήχανοι(1998-05-03 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΑ(1998-05-03 00:00:00.0)
Αξιοπερίεργα με κοινό παρονομαστή(1998-04-30 00:00:00.0)
Η ρύπανση πάει... σύννεφο(1996-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ