Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αιρετός να εκφράζει την αγωνία του κόσμου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου στη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ

"Ο αιρετός ή θα παίξει το ρόλο του ηγέτη και θα σπάσει τα αποστήματα ή θα πρέπει να πάει στο σπίτι του. Δεν μπορεί να διαπιστώνει και να μην παίρνει μέτρα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης".Με την τοποθέτηση αυτή άνοιξε την παρέμβασή του στη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος,απαντώντας έτσι σε μια περιρρέουσα και στη συνέλευση αίσθηση απογοήτευσης για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος της ΤΑ. "Η γενική συνέλευσή σας, τόνισε, πραγματοποιείται σε συνθήκες όχι καλές για το λαϊκό κίνημα. Βλέπουμε όλοι την επίθεση με νόμους και πρακτικές ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίθεση που δε θέλει να αφαιρέσει απλά δυο - τρία δευτερεύοντα δικαιώματα, αλλά έχει να κάνει με το γενικότερο πλαίσιο που διαμόρφωσε το εργατικό κίνημα όλης της Ευρώπης. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο (ωράριο, κοινωνική ασφάλιση κουτσουρεμένη ή όχι, συλλογικές συμβάσεις, ελεύθερη δράση συνδικαλιστικού κινήματος) κινήθηκε και το κεφάλαιο. Αυτό δεν το βολεύει τώρα. Η "Λευκή Βίβλος" εντοπίζει δυσκολίες που πρέπει να παρακαμφθούν.

Οι ΟΤΑ βεβαίως και θα ασχοληθούν με τα ζητήματά τους, αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη σ' αυτούς που εκπροσωπούν. Ναι, να κάνει ένας αιρετός όμορφο ένα χώρο. Οχι όμως να δαπανά χρήματα για να κάνει τον ευρωπαϊστή. Χάνει το ρόλο του ηγέτη, όταν δεν ακούει τις φωνές διαμαρτυρίας και αγανάκτησης των δημοτών - η λιτότητα δεν πλήττει τον Βαρδινογιάννη. Χάνει την ταυτότητα που έχει. Ο αιρετός πρέπει να εκφράζει την αγωνία του κόσμου.

Η ΤΑ είναι άλλωστε ένας πολιτικός θεσμός. Και οι εξελίξεις δε διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διαθέσεις των τεχνοκρατών, αλλά σύμφωνα με τις ταξικές συγκρούσεις. Λέτε: "Μας αναγκάζουν να προσφύγουμε στους δημότες. Μας χρωστούν 1 τρισ.". Δεν είναι η ΤΑ έξω από το παιχνίδι της αναμέτρησης. Θα πληγεί κι αυτή, αν δεν ορθώσει το ανάστημά της. Να διεκδικήσει σωστή μοιρασιά της πανεθνικής πίτας. Δεν είναι νοητό να πληρώνει ο πολίτης τα πανωπροίκια για το δήμο και ο δήμος να μη σηκώνει το ανάστημά του. Φτιάχνουν, λέει, τον "Καποδίστρια". Θέλουν να φτιάξουν νοικοκυριό με τα δικά μας λεφτά. Να μας φορτώσουν τα ΚΑΠΗ, τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς. Δεν είμαστε αντίθετοι στο να δίνονται αρμοδιότητες στην ΤΑ, με προϋποθέσεις όμως. Για να ασκήσει έργο, πρέπει να έχει και τις σφαίρες, το όπλο.

Θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να σπρώξουμε μπροστά το θεσμό. Να πάρει ανάσα, καθώς θέλουν να μετατρέψουν την ΤΑ σε ιμάντα μεταβίβασης της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Μέσα στο θεσμό υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να αντισταθούν στο Μάαστριχτ, στη "Λευκή Βίβλο". Πρέπει να υπάρξει συντονισμός".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ