Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
"Συμβουλές"... ιδιωτικοποίησης

Την πρόσληψη Γερμανών συμβούλων για το πώς θα ξεπουληθεί "καλύτερα" η υπηρεσία σε ιδιωτικές εταιρίες, καταγγέλλει η ΟΣΥΠΑ

Τις "συμβουλές" ξένων συμβούλων, Γερμανών κατά προτίμηση, αγοράζει, έναντι αδράς αμοιβής, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), γεγονός που, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), παραβαίνει επιταγές του Συντάγματος, διατάξεις νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων, καθώς και νομολογία του ΣτΕ.

Η ΟΣΥΠΑ τονίζει σε σχετική επιστολή της προς το υπουργείο Προεδρίας, ότι στους εν λόγω συμβούλους, η διοίκηση της ΥΠΑ "αναθέτει θέματα τα οποία χειρίζονται οι, κατά το νόμο, αρμόδιοι υπάλληλοι της ΥΠΑ και όλα αυτά κατά παράβαση των επιταγών του Συντάγματος (άρθρο 103), της νομολογίας του ΣτΕ (απόφαση 483/97) αλλά και σειράς νόμων και ΠΔ".

Οι Γερμανοί σύμβουλοι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά εδώ και μερικές μέρες δίπλα στα γραφεία της διοίκησης της ΥΠΑ και συλλέγουν στοιχεία κάθε είδους για το έργο και τη δομή της ΥΠΑ (είδος έργου, απασχολούμενο προσωπικό κτλ.), παίρνοντας συνεντεύξεις και από το προσωπικό. Μάλιστα, οι υπάλληλοι αναγκάζονται να παρέχουν στοιχεία στους ξένους συμβούλους με προφορική εντολή του διοικητή της ΥΠΑ, "για θέματα μάλιστα που οι ίδιοι χειρίζονται ως κατά νόμον αρμόδιοι, χωρίς να υπάρχει κάποια γραπτή οδηγία ποια ακριβώς στοιχεία πρέπει να δώσουν και ποια πρέπει να μη δώσουν". Η ΟΣΥΠΑ προσθέτει ότι τα στοιχεία αυτά σχετίζονται με τη λειτουργία και τον έλεγχο των αεροδρομίων, καθώς και με την εθνική ασφάλεια της χώρας από πλευράς ΥΠΑ (!), κατά παράβαση ουσιαστικά των όσων περί εχεμύθειας ορίζονται από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.

Ηδη, οι σύμβουλοι κυκλοφόρησαν "έκθεση" των συμπερασμάτων τους, την οποία παρουσιάζουν σε ανώνυμες εταιρίες. Η ΟΣΥΠΑ σχολιάζει ότι "οι θέσεις αυτές κατά "σύμπτωση" συμπίπτουν με τις θέσεις του διοικητή της ΥΠΑ, ο οποίος κατά καιρούς τις διατυπώνει στον Τύπο και προφανώς η ενέργεια αυτή κρύβει σκοπιμότητες".

Η ΟΣΥΠΑ προσθέτει ότι, ενώ σύμφωνα με το Ν.2465 άρθρο 13 συγκροτείται επιτροπή από δημόσιους υπάλληλους και επιστήμονες για ό,τι αφορά στην οργάνωση και λειτουργία της ΥΠΑ, "ο διοικητής της ΥΠΑ, εντελώς αυθαίρετα και παρά τα όσα ορίζονται στον εν λόγω νόμο, ανέθεσε σε ξένους συμβούλους (άγνωστο αν υπάρχει ακόμα και απόφαση πρόσληψης) να ετοιμάσουν "έκθεση" για μετατροπή της ΥΠΑ σε ανώνυμες εταιρίες, προφανώς για να υποστηρίζει τις θέσεις του με την έκθεση αυτή".

Η Ομοσπονδία, τέλος, εκφράζει την αποδοκιμασία της για τις ενέργειες της διοίκησης της ΥΠΑ και ζητά την άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων φορέων για να σταματήσει η πρόσληψη συμβούλων και να καταλογιστούν ευθύνες σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ