Τετάρτη 6 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ - ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις κόντρα στον οικονομικό στραγγαλισμό

Η κυβέρνηση σπρώχνει τους ΟΤΑ σε υπερφορολόγηση των δημοτών, κατήγγειλαν οι δήμαρχοι στη συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ

Δώδεκα δισεκατομμύρια επιπλέον των όσων έχουν ήδη παρακρατηθεί από την κεντρική διοίκηση θα μεταφερθούν στις πλάτες των δημοτών της Αττικής ως πρόσθετοι φόροι από τους δήμους. Σε μια τέτοια κατεύθυνση σπρώχνει τους δήμους η κυβέρνηση, καταγγέλθηκε στη διάρκεια της χτεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης των δημάρχων της Αττικής, που έγινε με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση των οικονομικών των ΟΤΑ. Κατάσταση που χαρακτηρίζεται πλέον ευθέως ως "οικονομικός στραγγαλισμός" και για την αντιμετώπιση της οποίας αποφασίστηκε κατ' αρχήν ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι δήμαρχοι κατήγγειλαν ότι η κυβερνητική τακτική αφαίμαξης των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται το κόστος λειτουργίας τους στον ίδιο τον δημότη. Η τακτική αυτή, είπαν, πριμοδοτείται από την πενιχρή κρατική επιχορήγηση του θεσμού, ενισχύεται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει τις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων "Καποδίστριας".

Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε στη γενική συνέλευση, για το 1998, αφαιρούνται από τους δήμους και τις κοινότητες του νομού Αττικής, 12 δισεκατομμύρια δραχμές, (20% από τα κονδύλια της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 8,5% από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), για την επιχορήγηση του "Καποδίστρια", ο οποίος ως γνωστόν δεν αφορά τους δήμους της Αττικής.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, που συμπληρώνει η παράνομη παρακράτηση θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων, ύψους 1,3 τρισ. δραχμών, από το 1989 μέχρι και σήμερα, οι αιρετοί που συμμετείχαν στη χτεσινή γενική συνέλευση, ενέκριναν την πρόταση των δημάρχων Ταύρου και Περάματος, Παναγιώτη Βακαλόπουλου και Γιάννη Πατσιλινάκου,αντίστοιχα, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, θα ενημερωθούν οι δήμαρχοι που δεν παραβρέθηκαν χτες και εντός δέκα ημερών περίπου, θα προσδιοριστεί ο χρόνος και η μορφή των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εκπροσώπων της ΤΑ και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που θα ενεργοποιείται σε θέματα που αφορούν το θεσμό.

"Δε μας μένει άλλος δρόμος. Πρέπει να πάμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να ταρακουνήσουμε τα νερά, τον διάλογο ΚΕΔΚΕ και κυβέρνησης. Να πούμε "όχι" στη μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Βακαλόπουλος. Για να τον συμπληρώσει ο Γ. Πατσιλινάκος:"Να καλέσουμε και τον κόσμο. Να του πούμε πως ο εύκολος δρόμος είναι να φορτώσουμε όλα τα βάρη σε αυτόν. Και ο άλλος, ο δύσκολος, να αγωνιστούμε μαζί, να έρθουμε σε σύγκρουση με την κεντρική εξουσία για το καλό το δικό του και του θεσμού". Την πρόταση των δύο αιρετών υποστήριξαν, και με παρεμβάσεις τους, ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Γιάννης Λάππας,Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος,ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Χρήστος Μέντζος και η πλειοψηφία των παρισταμένων αιρετών.

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα

Τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, τόσο στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης, όσο και στις παρεμβάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιρετών, δε σταματούν εκεί. Κοινή συνισταμένη, η οικονομική και κατά συνέπεια πολιτική υποβάθμιση του θεσμού και διαπίστωση, η μετακύληση νέων βαρών στον δημότη, μέσω της πρόσθετης φορολογίας, που η κυβέρνηση μεθοδευμένα επιχειρεί να επιβάλει ως τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ.

Στα προβλήματα αυτά "μετράμε" τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους - στο σημείο αυτό έγινε αναφορά στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, τη μεταφορά στους ΟΤΑ της αρμοδιότητας χορήγησης και ανάκλησης των αδειών διενέργειας ψυχαγωγικών και τεχνικών παιχνιδιών. Τη μετατροπή, δηλαδή, των δήμων σε μπαρμπουτάδικα. Τα υψηλά επιτόκια, μέχρι και 15%, με τα οποία συνάπτουν δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι ΟΤΑ. Η επιβάρυνση των Δήμων με την απόδοση του πριμ παραγωγικότητας, στο οποίο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο - κάτι που προφανώς αποτελεί βούληση της κυβέρνησης - "να έρθουν σε αντιπαράθεση αιρετοί και εργαζόμενοι",σημείωσε ο Π. Βακαλόπουλος. Την άνιση κατανομή της ΣΑΤΑ, καθώς οι ΟΤΑ του νομού Αττικής επιδοτούνται με βάση την τελευταία απογραφή, όπου στο Λεκανοπέδιο είναι εγγεγραμμένοι 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, αλλά ζουν τέσσερα εκατομμύρια.

Εντονα καταγγέλθηκε, τέλος, απ' όλους τους αιρετούς η στάση της ΚΕΔΚΕ, η οποία, όχι μόνο δεν αντιδρά στις καταστροφικές επιλογές για το θεσμό, αλλά, ακόμα παραπέρα, συνεργάζεται άψογα με την κεντρική διοίκηση. Τέλος, οι αιρετοί κατήγγειλαν την απουσία βουλευτών των κυρίαρχων στη Βουλή κομμάτων παρότι προσκλήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μία εκδρομή;(2000-10-26 00:00:00.0)
Πρόταση για αναλογικότερη εκπροσώπηση(1998-12-12 00:00:00.0)
Η δημοκρατία είναι αλλού(1998-12-10 00:00:00.0)
Τα κεφάλια μέσα(1997-12-04 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο, ξανά, η κυβέρνηση(1996-12-10 00:00:00.0)
"Προσκύνημα" στο Μέγαρο και την κυβερνητική πολιτική(1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ