Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο απυρόβλητο, ξανά, η κυβέρνηση

Οι προτάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις δεν τέθηκαν καν για ψηφοφορία

Σε ένα ψήφισμα - ευχολόγιο για την επίλυση δευτερευόντων προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέληξε χτες και η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας. Με κύρια ευθύνη του προέδρου της Ενωσης, Δ. Αβραμόπουλου,που δεν έθεσε σε ψηφοφορία συγκεκριμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις των αιρετών, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης επικέντρωσαν την προσοχή τους σε κοινοποίηση αιτημάτων "δεύτερης σειράς", παρακάμπτοντας τις πενιχρές χρηματοδοτήσεις της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πετσόκομμα των πόρων της, την παρακράτηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τους θεσμοθετημένους υπέρ της πόρους και το γεγονός ότι τα χρήματα που της στερεί η κεντρική διοίκηση, οι αιρετοί σπρώχνονται να τα βρουν φορολογώντας άγρια το λαό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος,προέβη σε ξεκάθαρο πραξικόπημα, στη λήξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, αρνούμενος να βάλει σε ψηφοφορία δύο συγκεκριμένες προτάσεις που έγιναν για κινητοποιήσεις: Η πρώτη, για συμπαράταξη με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ και κλείσιμο των δήμων στις 17 και 18 του Δεκέμβρη, οπότε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προχωρούν σε απεργία και η παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα των αιρετών. Η δεύτερη, για κλείσιμο των δήμων τις μέρες που συζητείται ο προϋπολογισμός στη Βουλή και συγκέντρωση δημάρχων, κοινοταρχών, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων έξω από το Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, ύστερα από συνεχείς παλινωδίες, έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση για "κινητοποιήσεις" γενικώς και αορίστως, χωρίς να προσδιορίσει μορφή και χρονοδιάγραμμα αγώνα, η οποία και δεν ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση. Υστερα από συνεχείς πιέσεις, δέχτηκε τελικά και έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση, που υπερψηφίστηκε και προβλέπει τα εξής: Μέχρι τις 18 Δεκέμβρη οι αιρετοί θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να του ζητήσουν την επίλυση των προβλημάτων του θεσμού. Αν αυτό δε γίνει, θα συγκεντρωθούν, την επόμενη μέρα, στο υπουργείο Εσωτερικών και θα απαιτήσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ΟΤΑ.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα σημεία του ψηφίσματος, η Γενική Συνέλευση εκτίμησε ότι τα νομοσχέδια για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την περιστολή των δημοσίων δαπανών μειώνουν την οικονομική δυνατότητα των ΟΤΑ. Καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση των νομοσχεδίων, αλλά να συνεχίσει το διάλογο με την ΚΕΔΚΕ. Τονίζει πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει να καταβάλει ανταποδοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ, όπως αυτά ορίζονται από το νόμο 1828/89 (για τα οικονομικά της ΤΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ